Haag snoeien

Er zijn verschillende soorten hagen. Wintergroen hagen zoals een taxushaag en een coniferenhaag, of bladverliezende, zoals een beukenhaag. Voor hagen gelden een aantal snoeiregels.

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!
haag snoeien

Strakke haag

Voor een strakke haag kun je gebruik maken van een touw dat je langs de haag spant. Je kunt de haag snoeien langs het touw, zodat je een mooie strakke haag krijgt. Heb je meer ervaring? Dan kan het ook uit de losse pols. Een elektrische heggenschaar met een lang messenblad zorgt altijd voor egalere snoei, echter maakt dit het snoeien een zwaardere klus.

Haag snoeien

De bovenkant van een haag knip je smaller dan aan onderkant, zodat de hele haag genoeg zonlicht krijgt en er geen gaten in komen. Knip de takken aan de bovenkant weg om de hoogte te bepalen. Snoei een coniferen haag niet te diep terug , laat wat groene takken zitten . De bruine takken binnen in de haag komen anders in het zicht, wat er lelijk uitziet. Hoe vaker je een haag snoeit, hoe dichter hij wordt.

Wintergroene hagen

Wintergroene hagen, zoals coniferen, kun je meestal niet tot op het kale hout terugsnoeien, deze hagen moet je scheren. Als een van de weinige wintergroene hagen kan dat bij de taxus wel. De beste tijd om te snoeien is van mei tot half juni.

Bladverliezende hagen

De bladverliezende hagen verdragen snoei erg goed. Het snoeien van deze hagen begint al direct na het planten. Lees meer bij beukenhaag snoeien.

Heggenschaar

Voor het snoeien gebruik je natuurlijk een heggenschaar, het liefst een elektrische (met een accu) of een motorheggenschaar, dan wordt de haag egaler. In de video gebruikt Jurgen Smit een Versatool. Deze bestaat uit een basisstuk met diverse hulpstukken. Zo kun je aan het basisstuk een verlengstuk vastmaken voor de moeilijke plekken. Met diverse hulpstukken kun je ook het gras trimmen of van het basisstuk zelfs een kettingzaag maken. Deze heggenschaar heeft zelf-slijpende messen en is handig in allerlei hoeken te verstellen.

Direct online snoeigereedschap bestellen? Kijk in onze webshop en bekijk hieronder onze selectie met handige benodigdheden.

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 19 juni 2013 om 22:53

Schitterende website
Educatief en eerlijke info en voorlichting
Ga zo door

Anoniem op 16 juli 2014 om 13:44

Goedendag, onze taxushaag heeft bruine (dode) plekken gekregen van de uitlaat van het minigravertje die ons grasveld deed afgraven.(drie weken geleden) Wat zouden wij daar aan kunnen doen?

Anoniem op 21 november 2014 om 11:16

Een paar jaar geleden kochten we een huis met daarachter een coniferenhaag van bijna 4 meter hoog. Ik wil er ongeveer anderhalve meter afhalen. Dat er dan een bruine strook midden over de haag loopt, is niet erg. De haag moet het wel overleven. In welke maand kan ik dit het beste doen?

Anoniem op 27 november 2014 om 09:04

Beste Henk, stel het snoeien nog even uit tot in het voorjaar. De groei staat nu volledig stil, de snoeiwonden krijgen bruine randen. Snoei dan ook iets van de breedte af, zorg dat er wel voldoende groen blad over blijft.

Kees op 14 augustus 2018 om 15:31

Haag(enezen) snoeien kan dat ook eventueel met een sijs? Mijn haagschaar is kwijt en jullie verkopen het ook niet in de webshop. Alvast bedankt voor antwoord gr. kees

Beste Kees, je doelt vast op een gewone haag? En bij een sijs denk ik aan een sikkel? In principe kun je een haag snoeien met elk soort gereedschap, als het maar goed scherp is. Maar persoonlijk zou ik even langsgaan bij het tuincentrum, met een haagschaar werkt het toch een stukje sneller!