Boom snoeien

De winter is een uitstekende tijd om bomen te snoeien. Bomen zijn nu in winterrust. Bij een kale boom overzie je beter welke takken je weg moet snoeien. Je ziet de vorm van de boom beter.

Tip: in onze shop vind je allerlei soorten snoei- en takkenscharen.

boom snoeien Boom snoeien

Wanneer snoeien?

De meeste bomen snoei je in de winter, wan dan zijn ze in winterrust. Daarnaast kun je bij een kale boom goed zien wat je snoeit. In onze plantenindex kun je jouw boomsoort opzoeken en kijken wat de beste snoeitijd is voor jouw boom. Kijk ook eens bij fruitbomen snoeien, appelboom snoeien, dakplataan snoeien, catalpa snoeien en leilinde snoeien.

Boom snoeien

Een boom hoef je niet te snoeien, maar als hij niet te groot mag worden is het verstandig dit wel te doen. Houd daarbij het model van de boom in stand.

Stappenplan

Je kunt het best een boom snoeien aan de hand van onderstaand stappenplan.

  1. Snoei dubbele koppen weg, kies voor een recht omhoog groeiende hoofdtak.
  2. Bij het opkronen snoei je de onderste takken langs de stam weg, zodat je er onderdoor kunt lopen.
  3. Snoei tegen elkaar schurende takken weg, zo voorkom je wonden. Schimmels groeien graag in de schuurwonden en verzwakken de bomen.
  4. Snoei maximaal 1/3 deel van de kroon in één keer weg. Snoei je meer weg, dan reageert de boom met veel waterlot. Dit zijn de snelgroeiende rechtopstaande takken in een boom.

Voor specifiekere informatie kun je ook nog kijken bij catalpa snoeien, laurier snoeien, olijfboom snoeien en knotwilg snoeien. Of zoek jouw boom op in de plantenindex.

Uitzonderingen

ABC bomen snoei je niet als ze kaal zijn, zij gaan bloeden bij een wintersnoei wat betekent dat er sap uit de snijwond komt. Denk bij ABC bomen aan Acer (esdoorn), Betula (berk) en Carpinus (haagbeuk). Ook de notenboom (Juglans) gaat bloeden en mag ’s winters niet gesnoeid worden. Snoei de ABC bomen vroeg in de winter of tijdens de zomermaanden.

Fruitbomen snoei je om een betere oogst te krijgen. Pitvruchtbomen snoei je tussen januari en maart. Steenvruchtbomen snoei je niet in de winter, maar juist na de bloei. Lees meer bij fruitboom snoeien of appelboom snoeien.

Leibomen snoeien

Leibomen snoeien doe je bij voorkeur in de winter. Knip bij leilindes alle zijtakjes terug op de horizontale dikke leggers. Kijk verder bij leilinde snoeien. Leibeuken snoei je alsof het een heg op poten is. Snoei deze in de zomer met een heggenschaar.

Gereedschap

Bij snoeigereedschap vind je alles over welk gereedschap je voor welke planten gebruikt en ook het juiste snoeigereedschap bij een boom snoeien. Moet je een dikke tak afzagen? Dan doe je dat met een scherpe handzaag. Let altijd op dat een tak niet afbreekt waardoor het schors gaat scheuren, daarmee beschadig je de boom. Kijk bij dikke tak afzagen voor de instructievideo. Gebruik bijvoorbeeld een handzaag, de snoeischaar met telescopische langarm of een snoeischaar voor takken dikker dan 1,5 centimeter.

Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar onze shop.

Snoeigereedschap uit de video: ARS snoeizaag ARSCAM-24PRO, ARS langarm snoeischaar ARS180ZR-3.0-5, ARS telescoopsteel met zaag ARSEXW-2.7.

Bron: Leontine

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Anoniem op 28 maart 2017 om 11:48

ik heb een week geleden een aantal takken weggesnoeid uit mijn Parrotia persica, met als ongewenst resultaat: hevig bloeden. Wat is hier aan te doen?

>

Anoniem op 7 april 2017 om 07:05

Beste Pieter, Persisch ijzerhout (Parrotia) mag je niet in het voorjaar snoeien. Aan het bloeden kun je niks doen en de boom zal er niet dood van gaan. Persisch ijzerhout (Parrotia) hoeft niet gesnoeid. Wil je toch wat takken weghalen, doe dat dan als de boom in het blad zit. Dan loop je geen risico op bloeden.

>

Anoniem op 15 november 2016 om 11:34

Hallo! Ik zit op Technasium en wij hebben een project over water. Wij zouden graag willen weten hoe lang het ongeveer duurt om een boom te snoeien. Ik hoor graag!

>

Anoniem op 17 november 2016 om 07:07

Hoi Nanouk. Dat hangt af van veel factoren zoals het soort boom, de grootte van de boom en de toestand waarin hij verkeert (ziek of slecht onderhouden). Bovendien maakt het ook nog uit wie het doet en waarom de snoei wordt toepast. Om maar te stellen: in mijn tuin staat een pruimenboom die binnen een kwartier gesnoeid is, maar een professioneel fruitteler kijkt natuurlijk een stuk kritischer (i.v.m. gezonde vruchtgroei, grootte v/d vruchten, opbrengst etc.). Hij snoeit rigoureuzer maar heeft er ook meer routine in. Kortom: hier is niet één antwoord op te geven. Succes met je opleiding. ~Kristel

>

Anoniem op 9 april 2016 om 18:42

Kan je een Magnolia ook stekken ?

>

Anoniem op 14 april 2016 om 10:51

Hoi Wiesje, ja zeker! Er zijn verschillende manieren. Bijvoorbeeld in juni zomerstek maken van de jonge scheuten. Snijdt een takje af, knip de kop er af. Laat 2 bladeren zitten, de eerst snijd je weg. Verwond de bast ter hoogte van waar je en blad wegknipte. Steek de stek van ca 10 cm lengte weg in stekgrond. Een andere methode is afleggen. Buig een tak in juni naar de grond, steek hem met een tentharing vast, zodat het middelste deel in de grond zit. De kop moet vrij omhoog kunnen groeien. Na een half jaar zijn er nieuwe wortels gevormd, knip de plant tussen de 'moeder en kind' door en plant de jonge stek uit. ~Marie

>

Anoniem op 30 oktober 2015 om 12:03

Hoi Dominique, gebruik in ieder geval scherp gereedschap. Kijk eens in de webshop. Een krentenboom groeit langzaam, snoei deze in een ronde vorm. De berk is lastiger. Vraag hulp van een ervaren hovenier, die je kan uitleggen hoe je de vorm erin houdt. Berken gaan bloeden als je ze in de winter snoeit, november is een prima snoeitijd. ~Marie

>

Anoniem op 30 oktober 2015 om 11:59

Hoi, dat moet nu een fantastisch gezicht zijn, die felgele herfstkleur. Stel het snoeien uit tot het eind van de winter. Zo voorkom je vorstschade, mocht het een strenge winter worden. De Liriodendron wil graag groot worden. Je zult hem regelmatig moeten blijven snoeien. ~Marie

>

Anoniem op 27 oktober 2015 om 18:27

Hallo

Ik moet bij een oudere dame een berk snoeien en een krentenboompje Maar hoe snoei je die bomen???ik ga volgende beginnen bij mevr.Ik hoop dat u me kan helpen.Vrg Dominique

>

Anoniem op 26 oktober 2015 om 08:45

onze liriodendron wordt veel te hoog, wanneer kunnen we het beste snoeien?

>

Anoniem op 19 juni 2015 om 16:43

Hoi Erna, dit droge en warme weer is echt luizenweer. Een catalpa gaat er niet aan onderdoor, maar spuiten in een boom is haast niet te doen. Je kunt de aangetaste takken nu snoeien, de boom zit midden in de groei en maakt snel weer nieuwe takken aan. ~Marie

>

Anoniem op 13 juni 2015 om 20:06

Ik heb een hele grote trompetboom zit vol met bladluis allerlei middelen geprobeerd geen beginnen aan mag ik hem nu ook snoeien ipv in het najaar?

>

Anoniem op 7 mei 2015 om 08:24

Hoi Ray, je kunt nu nog snoeien, laat wel 1/3 deel van het aantal takken zitten. Snoei hem niet helemaal kaal. Succes! ~Marie

Shop suggesties

Inspiratie suggesties