Sneeuwbal Dawn

beeld vtwonen Beeld

De sneeuwbal Viburnum bodnantense ‘Dawn’ is de meest voorkomende cultivar waarvan de bloemen het witste worden.

Lees verder onder de advertentie

Wat voor soorten Sneeuwbal zijn er?

Het geslacht Viburnum bestaat uit ongeveer 150 soorten heesters en kleine bomen die allemaal een hoge sierwaarde hebben. Er zitten zowel bladverliezende als groenblijvende soorten bij. Ze bloeien meestal wit met grote aantallen bloempjes in schermen die vaak een halve bolvorm aannemen. Vandaar de naam sneeuwbal. Deze struik kan vrij snel veel plaats innemen.

Wanneer bloeit de Viburnum bodnantense?

Binnen dit geslacht is de deze sneeuwbal een opmerkelijke struik. Waar andere soorten sneeuwbal ook al vroeg bloeien, is de wintersneeuwbal er helemaal vroeg bij. Afhankelijk van het weer kan de bloei al in november beginnen en duren tot ver in het voorjaar. Waarschijnlijk bloeit jouw struik de hele winter en daar zijn er maar weinig van. Bij vorst stopt de bloei tijdelijk, maar bij dooi wordt die weer hervat. Hoewel de naam anders doet vermoeden zijn de bloemen niet direct sneeuwwit. In de knop zijn ze bijna rood, bij het openen roze en pas later verkleuren ze richting wit. Ze geuren heerlijk, maar omdat het nog te koud is voor insecten die de bloemen zouden kunnen bestuiven, worden nooit besjes gevormd. Na de bloei is deze struik niet meer zo bijzonder tot de herfst. Dan krijgen de bladeren mooie herfstkleuren en maken snel plaats voor een nieuw bloeiseizoen.

Wat voor bodem is geschikt voor Viburnum bodnantense ‘Dawn’?

Vrijwel alle soorten groeien goed in de zon en lichte schaduw en ze houden van iets zure, humusrijke, voedzame grond. Geef Viburnum in droge tijden water. Snoeien is niet nodig, maar na de bloei kun je hem terugknippen om de vorm in stand te houden. Na een strenge winter kun je de struik controleren op doodgevroren takken, die kun je in het voorjaar kunt wegknippen. Als de bloemen wegblijven, is verjongingssnoei nodig. Elk najaar kun je hem daarmee bemesten. Het onderhoud van de wintersneeuwbal is beperkt.

Lees verder onder de advertentie

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Viburnum 'Dawn'

Cult

'Dawn'

Familie

sneeuwbal

Latijnse familie

bodnantense

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Geen snoei nodig.

Bemesting

In het najaar bemesten met humusrijke grond.

Winterhard

goed

Bodem

alle voedselrijke bodems

Vochtigheid

matig vochtig

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Zon, Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

zon tot schaduw

Hoogte

Minimaal

250

Maximaal

250

Beschrijving

2,5 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit tot roze

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

November

Eind

Maart