Tegels schoonmaken

Een terras of pad blijft alleen mooi als je het regelmatig schoonmaakt. Hoe kun je tegels schoonmaken en groene aanslag verwijderen?

Tip: in onze shop vind je allerlei producten waarmee je je tuin perfect kunt onderhouden.


tegels schoonmaken groene aanslag verwijderen

Tegels schoonmaken

Tegels schoonmaken is helemaal niet moeilijk. Zelf al heb je groene aanslag op je sierbestrating dan nog hoef je geen moeilijke stappen te ondernemen. Wil je je tegels schoonmaken, dan heb je niet veel nodig. Voor een mooie en schone bestrating kun je je tegels het beste elke week met een bezem vegen. Zo veeg je oude bladeren, die vlekken veroorzaken, en onkruidzaden, die van bovenaf op je tegels neerdalen, weg.

Niet doen

Maak je terras met sierbestrating nooit schoon met een hogedrukreiniger. Je bent dan wel snel klaar met het onderhoud, maar je beschadigt je tegels ermee. Je sierbestrating wordt poreus, waardoor algen en vuil meer kans krijgen en groene aanslag moeilijker te verwijderen wordt. Gebruik ook nooit chloor of zout, want die verbleken de kleur van je tegels.

Groene aanslag verwijderen

Heb je toch vlekken op je bestrating of groene tegels, maak die dan schoon met groene zeep. Los dit op in een emmer heet water en verdeel het met een bezem over je tegels. Laat het even inwerken en spoel het met water weg. Ideaal voor zowel betontegels als natuursteen. Zo makkelijk kun je tegels schoonmaken en groene aanslag verwijderen.

Heb je vaak plassen water op je bestrating en worden ze daardoor snel vies, dan kun je drainage aanleggen. Hierdoor kan het water makkelijk worden afgevoerd. Wil je meer weten, kijk ook in onze categorie sierbestrating.

Tuinartikelen online kopen

Als je terras eenmaal schoon is, kan je weer fris en fruitig van het lekkere weer gaan genieten. Bekijk in onze shop een groot aantal uiteenlopende tuinartikelen die het zomerseizoen nóg leuker maken.

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 27 december 2013 om 13:45

Goedemiddag mijn vraag is heb dit jaar nieuwe sierbestrating gekregen met een grote vijver in het midden, nu is de bestrating al groen van de mos. hoe kan ik dat het beste schoonmaken zonder dat min vissen eraan dood gaan. gr.harry

op 8 januari 2014 om 13:51

Beste Harry. Flink schrobben met heet water is vast niet het antwoord dat je graag wilt horen. Wanneer je kiest voor algenbestrijdingsmiddelen, kies dan voor een biologisch afbreekbaar soort waarbij op de fles duidelijk vermeld staat dat het geen schade berokkent tot dieren of andere organismen. Gebruik het zo min mogelijk aan de randen van de vijver want als het mos ervan afsterft, vraag ik me toch af waarom het in je vijver geen schade aan zou richten.

Anoniem op 17 maart 2014 om 12:51

Kan ik de tegels ook schoonmaken met zgn schoonmaakazijn? En/of is gewone azijn beter?

op 19 maart 2014 om 16:37

Als het goed is, is de schoonmaakazijn ook biologisch afbreekbaar. Kijk daarvoor op de achterkant van de verpakking. Verder gebruik ik zelf altijd azijn met lavendelgeur; gewone azijn kan namelijk erg stinken na gebruik!

Anoniem op 24 maart 2014 om 23:43

Beste mensen,
Als het groene zeep mengsel de border inloopt, geeft dit dan geen schade aan de planten en de grond?
Vriendelijke groeten,
Chris

op 28 maart 2014 om 13:09

Beste Chris, van alle middeltjes is groene zeep het vriendelijkst. Verdun het met veel water, dan geeft het de minste schade. ~Marie

Anoniem op 14 april 2014 om 21:19

Hoe zit dat eigenlijk met soda? M’n teak-houten tuinmeubels worden daar wel weer mooi door…
Gr. Carmen.

op 23 april 2014 om 09:20

Beste Carmen, het is te proberen, goed boenen en veel water, dat werkt ook goed. Succes!

Anoniem op 13 september 2014 om 09:10

Hallo,

Op mijn betontegels zijn lijsterbessen gevallen en op de tegels kan plakken. Hoe kan ik deze weer schoonmaken?

Bedankt.

Anoniem op 22 september 2014 om 09:53

Beste Ruud. Het is misschien verleidelijk om met de hogedrukreiniger aan de slag te gaan, maar doet dit niet. Betontegels zijn poreus en door een hogedrukreiginer worden ze alleen maar poreuzer, waardoor mos en groene aanslag zich nog sneller tussen de tegels hecht. Gebruik een eeuwenoud schoonmaakmiddel, namelijk groene zeep en een emmer heet water. Vlierbessen laten hardnekkige vlekken na, dus of het volledig verdwijnt durven we niet te voorspellen. Succes ermee!

Anoniem op 16 november 2014 om 22:35

Ik heb net een nieuw terras vam betontegels. Door natte bladeren van de boom zijn er allemaal bruine plekken op. Ik heb nog niks geprobeerd, ik weet niet wat het beste is..mvg

Anoniem op 20 november 2014 om 15:52

Beste Nina. Gebruik een schrobber en groene zeep, een eeuwenoude methode die nog altijd het beste werkt. Natuurlijk werkt een hoge drukreiniger ook om het oppervlak schoon te krijgen, maar houd wel in je achterhoofd dat het oppervlak van de tegels hierdoor poreus wordt en nog gevoeliger is voor vuil. Mochten de vlekken niet meer weggaan: je kunt het terras behandelen met een coating, bijvoorbeeld van het merk Excluton of de Max Release beton sealer. Succes ermee!

Anoniem op 26 december 2014 om 15:37

beste redactie,
Ook mijn betontegels zijn groen uitgeslagen. Dat is elk jaar zo, want de tuin ligt op het noord westen.
Ik kreeg ze elk jaar nog schoon met groene zeep, dat is best een klus. Maar dit jaar zijn ze gewoon niet schoon geworden en nu met de winter voor de deur zijn ze bijna bruin. Hoe jammer van die dure tegels. Wat kan ik nu nog meer doen om ze een beetje schoon te krijgen? Mvg Astrid

Anoniem op 9 januari 2015 om 10:09

Beste Astrid, door de gladde aanslag worden de tegels ook glad, schoon houden is zeker nuttig en belangrijk. Schoonspuiten met een hogedruk reiniger raden we af, daarmee beschadig je de toplaag van de tegel. Zolang de tegels in de schaduw liggen is het een jaarlijks terugkerend probleem. Je kunt het proberen met Cleantree terrasreiniger, het is een biologisch afbreekbaar middel, wat geen schade oplevert aan de tuin, planten of dieren. http://cleantree.nl/portfolio-items/terrasreiniger/ Succes!

Anoniem op 23 februari 2015 om 19:14

Beste mensen,
Ook mijn tegels zijn groen uitgeslagen. Ik spuit die ieder jaar met azijn, alleen afgelopen jaar waren ze zo weer groen.
Het probleem is alleen dat het zo’n grote oppervlakte is (ca.1000 m2). Misschien hebben jullie een idee.
Groetjes,
Elisabeth

Anoniem op 24 februari 2015 om 19:31

tegels worden met de jaren altijd poreus
en je tegels schoonspuiten met een hogedruk reiniger is de beste methode
wel na het schoonspuiten je tegels een inpregneerlaag natuurlijk wel biologisch afbreekbaar.
en je bent er weer voor 1 jaar vanaf
groene zeep is niet goed voor je gras en planten/ bloemen en al helemaal nie voor tuinen met een vijver
gewoon met hoge druk en dan liefst met een frees kop
en nie minder dan 30 cm afstand van je tegels bewaren dan valt het allemaal wel mee met de toplaag van je tegel
wat en hoe je het bekijkt ik reinig zo al jaren door heel t land bestratingen en gebruik alleen maar water en geen enkel reinigingsmiddel
groetjes en veel tuinplezier

anneleenpeeters op 26 februari 2015 om 09:51

Hoi Elisabeth, die groen uitgeslagen tegels is een jaarlijks terugkerend probleem. Probeer het eens met CleanTree terrasreiniger, dit is een biologisch afbreekbare reiniger, je verdunt het met water en spuit of giet het over de tegels. Het zorgt er ook voor dat de aanslag langer weblijft. Voor jouw tuin is een 5 l vat voldoende. http://cleantree.nl/portfolio-items/terrasreiniger/ ~Marie

Anoniem op 20 maart 2015 om 12:13

Heb tegels schoongemaakt met azijn, maar deze slaan nu wit uit. Wat kan ik hier aan doen?

anneleenpeeters op 26 maart 2015 om 12:39

Wat vreemd, normaal gesproken zie je tegels juist wit uitslaan als je ze behandelt met een zoutoplossing, bij azijn heb ik dit nog niet eerder gehoord. Heb je al geprobeerd om de tegels te schrobben met water en groene zeep? Hopelijk kun je de aanslag er zo vanaf schrobben.

Anoniem op 1 april 2015 om 12:31

hoe gemakkelijk kun je groene aanslag verwijderen; neem een rugspuit van 5 ltr. hierin giet je 3 ltr. schoonmaakazijn met 2 ltr. water, goed mengen en spuiten maar . . . na 1 à 2 dagen is de groene aanslag dood. Doe dit al jaren en is een fluitje van een cent. Veel plezier.

Anoniem op 1 april 2015 om 21:36

Je leest geregeld dat (schoonmaak)azijn de tegels zou aantasten, het lost het kalk in de tegel op. Kun je met azijn echt je terras beschadigen?

Anoniem op 4 april 2015 om 21:33

Het beste krijg je groene aanslag weg met sneeuw en een schrobborstel…. Let it snow let it snow….

Anoniem op 5 april 2015 om 18:07

Ik heb hele goede ervaringen met BIOnyx Buiten- aanslag reiniger. Een 100% biologisch middel. Product aanbrengen op terras en tuinmeubelen en verder niets doen. Als nieuw. Fantastisch middel!

anneleenpeeters op 10 april 2015 om 08:36

Beste Wim, een goede vraag die we de laatste tijd wel vaker krijgen. Wij bevelen mensen vaak aan om de tegels schoon te maken met natuurazijn omdat dit een methode is die de natuur zo min mogelijk schade toedoet. Wel moet je opletten dat omliggende planten vaak niet tegen het zuur van de azijn kunnen, dus pas dit niet toe op plekken naast een border. Maar wat je zegt klinkt logisch; kalk lost op in azijn dus ik kan me voorstellen dat je tegels na veelvuldig toepassen van azijn wat poreuzer worden. Dat geldt ook voor biologische antimosmiddelen overigens, die ook vaak op basis van azijn werken. De hoge drukspuit kun je ook beter achterwege laten omdat deze er des te meer voor zorgt dat de tegels poreus worden. Wat dan wel helpt? Schrobben met groene zeep! Vind je dit teveel werk dan kun je misschien toch azijn inzetten, maar de tegel geregeld behandelen met een coating.

Anoniem op 12 juni 2015 om 14:46

Soda is een probaat middel om teak te reinigen. Maar soda is niet ongevaarlijk en kan bij lage concentraties ( +-3% ) behoorlijke brandwonden veroorzaken.
Een minder gevaarlijke, even efficiënte en milieuvriendelijke methode is een emmer warm water nemen. Daarin los je een kilo keukenzout op.
Met behulp van een dot staalwol kan je met deze oplossing je teak meubels er weer als nieuw laten uitzien.
Je moet er wel rekening mee houden dat het hout na reiniging weer blank is en de vergrijzing verdwenen is.

Anoniem op 27 juni 2015 om 14:41

Mijn betonnen tegels zijn in de loop der jaren steeds zwarter geworden, waarschijnlijk door de luchtvervuiling. Hebben jullie een suggestie hoe ik die weer schoon (in ieder geval schoner) kan krijgen?

anneleenpeeters op 2 juli 2015 om 14:28

Beste Laura. Gebruik hiervoor een schrobber en groene zeep of natuurazijn; ga in elk geval niet met een hoge drukspuit in de weer want daarmee maak je de tegels poreus en zorg je ervoor dat mos en algen zich nog sneller hechten. Of het zwarte hier helemaal door verdwijnt; ik denk het niet eerlijk gezegd. Wil je toch met een hogedrukspuit aan de slag (want het werkt wel!), dan kun je ervoor kiezen om de tegel hierna te voorzien van een coating die hem beschermt tegen invloeden van buitenaf. Eventueel kun je er ook voor kiezen om de tegels in de betonverf te zetten.

Anoniem op 3 juli 2015 om 10:59

Mijn tuintegels zijn ook zwart geworden in de loop van de jaren. Ik wil bovenstaande tip gebruiken om te proberen ze weer schoon te krijgen. In welke verhouding gebruik ik de groene zeep met water of de schoonmaakazijn met water?

anneleenpeeters op 9 juli 2015 om 13:00

Hoi Ilse. Goed idee! De groene zeep kun je het beste inborstelen zonder water, een nachtje laten trekken en vervolgens met een schrobber en een tuinslang schrobben en weer wegspoelen. Bij azijn kun je 1 liter azijn op 1 liter water gebruiken. Succes!

Anoniem op 18 augustus 2015 om 23:57

Hoi,we hebben van het weekend nieuwe terrastegel gelegd,ingeveegd enzo. Maar nu zier een hele witte waas over de tegels, kalk ofzo van het zagen denk ik., ze zijn niet meer zo mooi donker. Ik durf eigenlijk niet met producten te werk gaan. Hoe kan ik de kleur terugkrijgen.

anneleenpeeters op 21 augustus 2015 om 09:38

Hoi, je vertelt niet welke tegels je gebruikt hebt. Vraag het na bij de leverancier er zijn voor elk type tegels andere reinigingsmiddelen. ~Marie

Anoniem op 24 augustus 2015 om 19:56

Ik heb nieuwe terras tegels nu zins twee maanden
Heb nu al bruine vlekken op de tegels schoon gemaakt met groene zeep ,het gaat er niet af wat moet ik doen

Anoniem op 25 augustus 2015 om 10:20

Zoals jullie misschien al gelezen hebben
Ben ik met groene zeep bezig geweest nu slaat het grijs uit wat moet ik er aan doen

Anoniem op 25 augustus 2015 om 10:22

Nu slaat het grijs uit van de groene zeep

anneleenpeeters op 31 augustus 2015 om 11:23

Hoi Femmie, je vertelt niet welk soort tegels je hebt. Vraag het eerst na bij de leverancier of hovenier die je de tegels leverde. Het is vast een teleurstelling zo. Groene zeep is een van de meest onschuldige schoonmaakmiddelen. ~Marie

Anoniem op 12 september 2015 om 11:42

Welke coating of inpregneermiddel kan ik gebruiken na het schoonmaken van mijn tegels met een hogedruk reiniger?

anneleenpeeters op 21 september 2015 om 08:48

Hoi Rita, er zijn veel verschillende tegels met elk een andere afdeklaag. Vraag aan de leverancier van de tegels na, welk type coating hij adviseert. ~Marie

Anoniem op 10 oktober 2015 om 14:54

Zwarte olie (van ketting van de fiets) laten vallen op betontegels!
Hoe krijg ik dat er nog af?

anneleenpeeters op 19 oktober 2015 om 11:03

Hoi Ida, is de olie al in de tegels getrokken? Dan wordt het lastig. Misschien kun je de tegels omruilen met andere tegels die minder in het zicht liggen? ~Marie

Anoniem op 29 oktober 2015 om 21:38

Olie gaat er na verloop van tijd zelf uit, het dringt gewoon helemaal in de tegel.Kan tot 1 jaar duren.Versnel het proces door de plek te verwarmen met bv een fohn,met oude doek deppen.

Groen aanslag kun je zeer eenvoudig verwijderen zonder schrobben,middelen,of water door:
Eenvoudig afdekken met een niet lichtdoorlatend zeil.bv vijverfolie.Ziet wel niet zo mooi uit,en kan glad zijn,maar je tegels worden weer als nieuw.
Algen en alles gaat dood door gebrek aan licht.
Dit duurt enkele weken.

Anoniem op 4 november 2015 om 17:20

Ik heb een paadje van oude straatstenen in een donker gedeelte van de tuin dat altijd iets vochtig blijft en daardoor ook snel groen.
Nu heb ik de groene aanslag eraf (met schoonmaak azijn en daarna geschrobd met soda) maar nu zijn de stenen glad en gevaarlijk om over heen te lopen.
Heeft iemand een tip hoe ik de stenen weer ruw krijg?

anneleenpeeters op 12 november 2015 om 08:36

Hoi Maaike, weet je zeker dat je paadje van gebakken straatklinkers is gemaakt en niet van metselstenen? Het verschil zit in de poreusheid. Straatklinkers zijn harder gebakken en nemen geen vocht op. Ze blijven langer stroef. Metselstenen zijn zachter en nemen vocht op. Ze worden spekglad. Strooi er nu volière zand op, dat maakt het tijdelijk minder glad. ~Marie

Anoniem op 4 april 2016 om 02:14

Ik heb mijn bestrating gereinigd met een alg reiniger en de volgende dag waren de algen al weg. Waarna ik mijn bestrating heb geïmpregneerd met bestratingsimpregneer van koopjebestrating.nl het is nu 1,5 jaar geleden dat ik dat gedaan heb en de bestrating is nog steeds alg vrij. De bestrating droogt nu heel erg snel af. Het is wel belangrijk dat de bestrating er netjes in ligt zo dat er geen water blijft staan.

Anoniem op 3 juni 2016 om 15:15

Hoe lang moet je het in laten trekken? Is dit 15 minuten of veel langer?

Hoi Leon, laat groene zeep wat langer intrekken, drink ondertussen een drankje en boen het er daarna af. Echt heel veel aanslag krijg je niet in een keer weg, een brandende zon erop wil ook helpen. ~Marie

Anoniem op 23 maart 2017 om 17:02

Hello, is there an English translation for this beautiful yard design?

Hi Kathy, unfortunately there isn’t an English version available. Sorry!

Jakko Vleugel op 16 september 2017 om 15:20

Beste, Uw methode om tegels te ontgroenen werkt perfect!

Dank U,