Schutting kiezen
Vandaag de dag heb je gelukkig een ruime keuze wanneer je een nieuwe schutting gaat uitzoeken. Welke materialen zijn er te koop en wat zijn de voor- en nadelen? Welke schutting kun je het beste kiezen?
Schutting
Een schutting geeft snel resultaat. Je hoeft geen, zoals bij een haag, jaren te wachten tot hij volgroeid is en kunt meteen van je privacy genieten. Naast de bekende schuttingdelen van hout en beton, zijn er vandaag de dag tal van opties zoals wilgentenen of hazelaarstakken. Deze schuttingen zorgen voor een natuurlijk resultaat en gaan op in een groene omgeving. Ook kun je een schutting of scherm minder ‘hard’ maken door hem aan te kleden met groen. En woon je buitenaf? Dan kun je voor geen schutting kiezen en de achterwand zelfs weglaten! Voor een vergezicht om bij weg te dromen.
Materialen
- Steeds vaker zie je gabions of schanskorven van draadmateriaal als omheining. In het begin werden ze vooral in strakke tuinen met grijze stenen toegepast, inmiddels worden ze ook gevuld met boomschors, schelpen, kokoshuls, boomstronken en dennenappels.
- Nieuw zijn geluidswerende tuinschermen die dertig decibel van het geluid dempen. Ze zijn aan beide zijden bedekt met kokos of bamboe. Natuurlijk, ecologisch en begroeibaar met bijvoorbeeld klimop.
- Een semitransparante omheining staat garant voor veel licht, een spannend doorkijkje en een open gevoel. Hillhout heeft hiervoor houten shutterschermen met beweegbare lamellen.
Schutting kiezen
Deze wilgentenen schutting hoort bij een tuinontwerp van Donders & van der Heijden. Hij werd ter plekke gevlochten door de Bleeslat. Aangesmeerd met een leemlaag en kreeg de finishing touch van een laag kalkverf. Hoewel dit soort omheiningen milieuvriendelijk is, gaan ze minder lang mee dan hout of beton. Nieuw zijn Kubu-schermen, met de looks van wilgentenen maar de duurzaamheid van kunststof (denk aan wicker).
- Kies je voor hout, dan zijn schuttingen van hardhout met het FSC-keurmerk een goede keuze. Ga je vanuit economisch oogpunt voor zachte, geïmpregneerde houtsoorten, let dan op het KOMO-keur. Dit keurmerk garandeert dat de schadelijke metaalzouten niet uit het hout spoelen. Of gebruik kaphout van Staatsbosbeheer.
- Een nadeel van een schutting is dat het een blokkade vormt voor tuindieren en ze zich er niet in kunnen nestelen. Daar heeft het jonge bedrijf Buurjongens een oplossing voor gevonden: hun groenschutting bestaat uit natuurlijke materialen met ruimte voor planten en waar nuttige insecten zich in nestelen (zie openingsfoto). De groenschutting stel je zelf samen, buurjongens.eu.
- Cortenstaal heeft een warme roestkleur en is net zo duurzaam als andere staalsoorten. Een complete schutting kiezen in dit materiaal is een flinke investering maar gaat jarenlang mee.
Ruimtegebrek? Deze schuttingwand van Zeno Products fungeert tegelijkertijd als open haard en houtopslag. Gemaakt van warm en oerdegelijk cortenstaal. Ook te gebruiken als room divider.
Keuze gemaakt? In deze instructievideo begeleiden wij je bij het plaatsen van de schutting.
Regelgeving*
- Een schutting of heg mag in de achter- of zijtuin maximaal twee meter hoog zijn. Voor het huis geldt een maximale hoogte van één meter. Voor uitzonderingen moet een vergunning worden aangevraagd.
- Staat er nog geen schutting of haag op de erfgrens en wenst één van beide buren een erfafscheiding, dan zijn beide partijen verplicht om in de helft van de kosten bij te dragen.
- Bij het vervangen van een schutting voor een haag of andersom, heb je toestemming nodig van de buren. Gaan ze niet akkoord? Je kunt een schutting een stukje van de erfafscheiding op eigen erf plaatsen. De buren hoeven niet mee te betalen, maar hebben ook niet het recht om hun kant te schilderen of anderzijds te bewerken.
- Volgens de wet mogen er in de schutting op de erfafscheiding geen muuropeningen zijn die uitkijken op de grond van de buren (tenzij de buren hiermee akkoord gaan). Kijk voor persoonlijke situatieschetsen op juridischloket.nl
* Volgens het juridisch loket, uiteraard kan de gemeente andere regels bepalen.
Schutting kopen
- Houten schermen met het KOMO-keurmerk, carpgarant.nl
- Shutterschermen, hillhout.nl
- Geluidwerende schermen, kokosystems.nl
- Kaphout van Staatsbosbeheer, hollands-hout.com
- Wilgen- en wiepenvlechtwerk op maat, bleeslat.nl
Bron: Fotografie: 1. Zeno Products 2. Donders & van der Heijden 3. buurjongens.eu