Populairder dan ooit tevoren: zo scoor je een volkstuin

beeld vtwonen Beeld

Volkstuinen zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. En dat snappen we, want al wroetend in de aarde en snuivend aan de bloemen bekruipt je als vanzelf dat ontspannen, gelukzalige gevoel. Die enorme populariteit zie je terug in de wachtlijsten van volkstuinverenigingen. Die lopen inmiddels op tot wel twee jaar! Marieke en Suzanne van Volkstuinverhalen vertellen graag over hun favoriete plek en hoe jij ook een volkstuin kunt proberen te scoren.

Lees verder onder de advertentie

Overvolle wachtlijsten

Waar er voor de coronatijd altijd wel vrije tuinen waren, leidt de populariteit van volkstuinen nu tot enorme wachtlijsten tot wel twee jaar. Sommige verenigingen besluiten zelfs de wachtlijst te sluiten, omdat er zó veel vraag naar is. Wie graag een volkstuin wilt, zal geduld en vertrouwen moeten hebben. En dat is het zeker waard.

Werkvakantie

De tijd dat de volkstuin vooral een wat oudere doelgroep aantrok is echt voorbij, de tuinen zijn voor alle leeftijden een fijne getaway geworden. Van jonge gezinnen tot stadsmensen die in hun vrije tijd graag de rust en het groen opzoeken. Het is eigenlijk een lust- en toevluchtsoord ineen.

Maar weet wel: het achterover leunen is meestal van korte duur, want op een volkstuin moet ook gewerkt worden. Vanzelfsprekend in eigen tuin, maar vaak zijn er ook verplichte tuinbeurten om het gezamenlijke groen bij te houden. Denk aan zo’n 4 tot 8 uur per week. Je moet dus niet bang zijn om je handen uit je mouwen te steken en vies te worden. Maar zoals vtwonen-stylist Fietje – ook trotse bezitter van een volkstuin – zegt: ‘het is net meditatie’. En na al dat harde werk komt er natuurlijk altijd een moment om te ontspannen…

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
(Bijna) het hele jaar buiten zitten? Alles wat je moet weten over tuinkachels

Mini gemeenschap

Ook het sociale aspect valt in de smaak. De verplichte tuinbeurten worden toch een stuk leuker als je nieuwe mensen leert kennen of even een praatje maakt. Je bent een soort kleine gemeenschap op zo’n vereniging: er wordt af en toe een barbecue georganiseerd, je hebt allerlei buren en doet gezamenlijke klusjes. Hartstikke gezellig dus!

Volkstuinverhalen

Die populariteit is niet voor niets, want naast het harde werken en de ellenlange wachtlijsten, hebben volkstuinen ook héél veel voordelen. Suzanne de Boer en Marieke de Geus zijn ook trotse en gelukkige volkstuinders. Er is zo veel te beleven in een volkstuin en op het tuinpark, dat ze er zelfs een boek over schreven: Volkstuinverhalen. ‘In het groen kom je tot jezelf en zeker in coronatijd was het fijn om buiten bezig te kunnen zijn. Hier beseffen we hoe belangrijk groen is voor mensen, het dierenleven en de stad: zonder bomen wordt het ’s zomers snel een paar graden warmer tussen al dat steen en hebben we na elke plensbui natte voeten.’

Lees verder onder de advertentie
Marieke de Geus en Suzanne de Boer van Volkstuinverhalen Beeld Beeld: Volkstuinverhalen, Marieke de Geus en Suzanne de Boer
Beeld Beeld: Volkstuinverhalen, Marieke de Geus en Suzanne de Boer

‘Het is net meditatie’ vindt Fietje

Zo kom je ook aan een tuin

Maar hoe kom je aan zo’n fel begeerd lapje groen met tuinhuisje, vlak bij de bewoonde wereld? Marieke en Suzanne:

Lees verder onder de advertentie
  • ‘Inschrijven! In Amsterdam word je lid van de Bond van Volkstuinders en schrijf je je per park (er zijn er wel 29!) in als aspirant-lid. Op dit moment zijn er al 6.000 leden aan het wachten op een volkstuin in en rondom Amsterdam, dus bereid je voor op een hoop geduld. Als er een tuin vrijkomt, mag je gaan kijken en aangeven of je de tuin graag wilt overnemen. Hoe hoger je op de lijst staat, hoe meer kans je maakt. Soms heb je geluk en mag je na twee jaar wachten ook met je handen in de aarde!’
  • In veel andere steden schrijf je je ook via een vereniging in en soms doe je dit bij het tuinpark zelf. Ga eerst op onderzoek uit bij welk park je je het meest thuisvoelt, want je zult zien dat er best wat verschillen zijn. Bij het ene park is het letterlijk en figuurlijk wat meer aangeharkt en op andere volkstuinparken vind je meer laat-maar-waaien- en natuurtuinen.
  • Via Marktplaats kun je soms ook een volkstuin scoren, maar reken dan wel op hogere kosten (tussen 15.000 en 20.000 euro) dan wanneer je via een vereniging een tuin kunt bemachtigen.

Nieuwsgierig hoe het er op een volkstuin aan toegaat? Volg Marieke en Suzanne ook via Instagram.

Shop de groene stijl…

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld: Volkstuinverhalen | met dank aan Marieke de Geus en Suzanne de Boer