Verantwoord stoken
Buiten zitten tot in de late uren klinkt vast als muziek in de oren. Toch kent hout stoken ook nadelen, want het veroorzaakt rook- en stankoverlast waar zowel het milieu als de buren niet blij mee zijn. Milieu Centraal adviseert zelfs om helemaal geen open buitenhaard te gebruiken of het gebruik in ieder geval te beperken tot maximaal twee keer per week. In sommige gemeentes is hout stoken in de buitenlucht vanaf 2025 zelfs verboden. Ga je de kachel aansteken? Let dan hier op:
-
Gebruik alleen kurkdroog hout, omdat bij vochtig hout veel ongezonde stoffen vrijkomen.
-
Zorg ervoor dat het vuur op hoge temperatuur brandt en stapel het hout losjes op elkaar voor voldoende zuurstoftoevoer.
-
Brandbare blokken van geperst hout zonder toevoegingen zijn het minst schadelijk. Gebruik ook geen brandbare vloeistoffen om een kachel aan te maken.
-
Koop brandhout met het FSC- of PEFC-keurmerk. Dit hout komt uit verantwoord beheerde bossen.
-
Een gesloten haard zorgt voor minder overlast.
-
Gooi geen papier, karton of behandeld hout in de kachel en vermijd het verbranden van afval of plastic.
Meer tips voor het verantwoord gebruik van tuinkachels vind je op de website van Milieu Centraal.
Duurzame gezelligheid
Wil je nog duurzamer 'stoken' in de tuin? Overweeg dan een alternatief voor de houtkachel. Zo kun je bijvoorbeeld een elektrische sfeerhaard of een stijlvolle pelletkachel aanschaffen. Lees zorgvuldig de gebruiksaanwijzing, want duurzaam stoken blijft een uitdaging.
Kosten van een tuinkachel
De prijzen van buitenhaarden en tuinkachels hangen af van het materiaal, formaat en de mogelijkheden. De meeste tuinhaarden zijn gemaakt van gietijzer; dit materiaal is duurzaam en het geleidt de warmte goed, waardoor het extra lang behaaglijk blijft rondom de kachel. De kosten voor een gietijzeren tuinhaard variëren tussen de 50 en 300 euro. Voor een exemplaar van stoer cortenstaal of rvs – dit materiaal roest niet en is een stuk lichter dan gietijzer – moet je iets dieper in de buidel tasten. Dat geldt ook voor de tuinhaarden waarin je een pizza kunt bakken of een andere maaltijd kunt bereiden. Voor deze haarden beginnen de prijzen bij € 800,- en kunnen flink oplopen. Maar dan heb je ook wel een superdeluxe exemplaar.
Lees ook:
Beetje handig? Maak dan zelf een kast voor de houtopslag voor de tuinkachel
Stoken en koken
Word jij heel gelukkig van fikkie stoken en buiten koken? Dan kun je in plaats van de barbecue aan te steken, een tuinhaard gebruiken als buitenoven. Zo draai je voor een huisgemaakte pizza, focaccia of vleesgerecht je hand voortaan niet meer om. Met deze XL buitenhaard/oven/barbecue van Weltevree blijf je maar al te graag in de tuin. En als je de buren af en toe verrast met een knapperig, versgebakken brood, knijpen ze vast een oogje dicht.