Alles over de bruidsbloem

beeld vtwonen Beeld

Deutzia is een heestergeslacht dat naar een Amsterdammer werd vernoemd: Johan van der Deutz (1743-1788). Die eer had hij te danken aan zijn Scandinavische beschermeling Karl Thunberg; Linnaeus heeft deze naam later gehandhaafd.

Lees verder onder de advertentie

Eigenschappen van de Deutzia scabra

De bruidsbloem Deutzia scabra ‘Pride of Rochester’ is qua vorm en groeiwijze gelijk aan de soort, maar de witte bloemen zijn gevuld en aan de buitenzijde lichtroze gestreept.

Wanneer bloeit de Deutzia scabra?

Deutzia scabra of bruidsbloemen zijn allemaal heesters die op het tweejarige (overjarige) hout bloeien. Dat doen ze vooral in een periode waarin veel tuinplanten zijn uitgebloeid of nog moeten gaan bloeien, de zogenaamde voorzomerrust. Dat maakt de bruidsbloem heel belangrijk in een tuin. Deutzia scabra lijken wel wat op de jasmijn (Philadelphus), maar die hebben wit merg in de takken. Die van de bruidsbloem zijn hol. Er zijn zo’n 50 soorten bekend. Ze komen uit ver van elkaar verwijderde streken: de Himalaya, Mexico, de Filippijnen en Oost-Azië.

Deutzia scabra algemeen onderhoud

Deutzia scabra groeien in iedere normale tuingrond, mits die voldoende voedselrijk is en niet snel uitdroogt. Lemige of kleiige grond is het beste. Vooral op zandgrond moet de Deutzia scabra goed bemest worden. Om veel bloemen te krijgen, dient de Deutzia scabra in de volle zon te staan.

Lees verder onder de advertentie

Deutzia scabra snoeien

Elk jaar dienen direct na de bloei de uitgebloeide takken weggenomen te worden vlak boven een punt waar een jonge scheut ontspringt. Verwijder tevens zwakke scheuten. Zo blijft de struik compact en zal hij beter bloeien.

Hoe kan ik de Deutzia scabra bemesten?

Geef een goede basisbemesting in het voorjaar en nog eens met mate tijdens de bloei. De bruidsbloem is niet zo gevoelig voor ziekten, maar kan last van spint hebben. Hiertegen helpt een insecticide op basis van tebufenpyrad. Bij aanhoudende droogte extra water geven.

Bestel de plant hier.

Lees verder onder de advertentie

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Deutzia 'Pride of Rochester'

Cult

'Pride of Rochester'

Familie

bruidsbloem

Latijnse familie

scabra

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei in de zomer de uitgebloeide takken weg.

Bemesting

Jaarlijks bemesten.

Winterhard

goed

Bodem

liefst lemige, voedselrijke, voc

Vochtigheid

normaal, grond mag niet uitdrogen

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Lees verder onder de advertentie

Hoogte

Minimaal

300

Maximaal

300

Beschrijving

3 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juli

Lees verder onder de advertentie