Rozen soorten

Wat is er nu mooier dan bloeiende rozen? Er zijn heel veel soorten rozen, van klimrozen tot wilde rozen. Het is handig om de verschillende typen te kunnen onderscheiden, zodat je de beste roos voor de juiste plek kunt kiezen.

Soorten rozen

Rozen kiezen

Je kunt uit veel soorten rozen kiezen. Er zijn klimrozen die eenmaal in het seizoen bloeien, van circa half juni tot half juli. Vaak krijgen deze zomerbloeiende soorten later mooie rozenbottels. Ook zijn er zogenoemde doorbloeiers, dat zijn rozen vanaf juni tot ver in het najaar bloeien. Een rambler is een heel sterk groeiende klimroos. Bedenk dus wat voor soort roos je wilt, voordat je er een aanschaft. Hieronder lees je meer over alle soorten rozen.

Grootbloemige rozen

Deze rozen staan meestal in borders of rozenperken. Grootbloemige rozen hebben grote, gevulde bloemen en maar één per steel. Erg mooi voor de border en in perken. De meeste grootbloemige soorten rozen bloeien door. Dat wil zeggen dat ze in juni en juli uitbundig bloeien en vervolgens tot ver in het najaar steeds nieuwe bloemen blijven vormen. Ze zijn ook te krijgen als stamrozen.

Trosrozen

Ook deze rozen zijn ideaal voor in de border of in perken. Trosrozen hebben kleinere bloemen dan grootbloemige rozen en ze groeien in een tros bijeen. Ook trosrozen zijn doorbloeiend. Je kunt trosrozen tevens op stam krijgen. Rosa ”The Fairy” is de meest bekende soort.

Miniatuurrozen

Dit zijn klein blijvende trosrozen. Mooi voor aan de rand van de border, in perken en in pot. Ook deze rozen zijn er als stamrozen.

Heesterrozen

Heesterrozen zijn meestal vrij forse struiken. Vaak zijn het doorbloeiers, maar er zijn ook veel rassen die eenmaal bloeien. Ideaal voor een ruime border of een groot perk, maar sommige zijn ook geschikt als bodembedekker of als haag. De allergrootste charme van heesterrozen is hun natuurlijke groeiwijze. Heesterrozen zijn er van hoog tot laag en hun bloeitijd varieert. Er zijn heesterrozen die alleen in juni en in juli bloeien, er zijn ook soorten die doorbloeien.

Engelse rozen

Engelse rozen (of David Austin-rozen) hebben ouderwetse, dik gevulde bloemen. Deze soorten rozen die zijn gekweekt door de Engelse David Austin zijn prachtig om te zien en geuren heerlijk, maar vragen vaak wel wat extra zorg. Ze bloeien redelijk goed door bij de juiste verzorging. Engelse rozen zijn mooi voor de border of in perken en zijn ook op stam te krijgen.

Klimrozen

Klimrozen maken lange, slappe takken die als klimplant prima muren, schuttingen en pergola’s kunnen ‘bekleden’. Ze klimmen alleen niet uit zichzelf en moeten in hun weg naar omhoog dus wat geholpen worden. Ze kunnen worden aangebonden tegen speciale rekjes, pergola’s of rozenbogen. Belangrijk bij de keuze van klimrozen is of ze doorbloeien of alleen in de zomer bloeien. Ook zijn klimrozen er op stam, als treurroos. Lees meer bij klimrozen.

Ramblers

Een aparte groep klimrozen vormen de ramblers. Deze rozen, die meestal maar één keer per seizoen bloeien, zijn over het algemeen snelle groeiers die soms zelfs acht meter hoog kunnen worden. Ze maken enorme lange takken en kunnen ook prima in bomen ‘klimmen’. Ramblers bloeien maar kort en maken vaak veel botteltjes.

Historische rozen

Historische rozen zijn al lang geleden gevonden of gekruist. Ze hebben prachtige, dikgevulde en sterk geurende bloemen, maar de bloei duurt kort. Mooi in borders en perken, voor de liefhebber.

Wilde (botanische) rozen

Onder botanische rozen verstaan we de wilde, ‘echte’ soorten. Ze zijn sterk, bloeien kort, maar vormen vaak fraaie bottels. Ideaal voor de grote, natuurlijke tuin.

Rozen op stam

De naam zegt het al, dit zijn rozen die geënt zijn op een stam. Deze onderstam is van een sterke botanische roos en kan variëren in hoogte, maar is meestal tussen de 120 en 150 cm hoog. Veel soorten rozen, zoals grootbloemige rozen, trosrozen en heesterrozen, kunnen op een stam geënt worden. Als klimrozen op een stam worden geënt, ontstaat een treurroos op stam.

Combinaties

Natuurlijk zijn rozen altijd mooi, maar het zijn ook prachtige partners van andere planten. In een border combineren ze prima met vaste planten en eenjarige zomerbloeiers. En klimrozen en Clematissen zijn samen een geweldig ‘setje’. Bij eenmaal bloeiende klimrozen kun je bijvoorbeeld een Clematis planten die wat later in het seizoen bloeit.

Rozen kopen

Wil je rozen kopen? Ga dan het liefst naar een kweker. Hieronder vind je een aantal adressen van goede rozenkwekers.

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 29 maart 2013 om 12:08

cool,leuk,mooi ik ga gelijk bestellen

Anoniem op 7 september 2013 om 18:26

Beste,
Ik wil u graag een vraag stellen.
We hebben achter in onze tuin een perk van ongeveer 3 bij 5 meter omringd door buxes .
Er in staan hortensias wat achteraf geen succes is ze worden erg groot en verbranden door de uren lange felle zon .
Nu denken we aan rozen , is er een soort die ongeveer 50 centimeter hoog worden en heel goed tegen de uren lange zon kunnen op zandgrond .
Ik zag bij Robs tuinverbouwing een soort die je elkjaar 10 centimeter boven de grond kunt afknippen en dan gewoon weer bloeid .
Met vriendelijke groet Wil Buis

op 11 september 2013 om 16:28

Hoi Wil. Er bestaat een groep miniatuurrozen die hier erg voor geschikt is. Het zijn eigenlijk kleine trosrozen die niet hoger worden dan 50cm, en erg goed tegen de felle zon kunnen. In deze groep vallen soorten met kleine of grote bloemen, en enkele of gevulde bloemen. Rozen hebben veel mest nodig, meng er – zeker op zandgrond- rozengrond door. Kijk eens hier voor een overzichtje van veel soorten op rozenrijk.nl. Hoe je ze plant vind je bij rozen planten.

Anoniem op 26 november 2013 om 14:32

WAAROM MOET IK IRST ERGENS OP KLIKKEN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

op 26 november 2013 om 15:14

Dag Jasmijn, wat bedoel je precies?

Anoniem op 8 maart 2014 om 15:34

Hallo en vraagje ik heb stamrozen wanneer kan ik die snoeien en hoe

op 10 maart 2014 om 12:43

Beste Jan, je kunt ze nu gaan snoeien. Kijk in ons artikel over rozen snoeien hoe je dat doet.

Anoniem op 1 juli 2014 om 10:43

Mijn tuin is twee jaar geleden opnieuw aangelegd en daarbij zijn 12 stamrozen ” sneeuwwitje” gepoot. Nu worden de bloemen echter allemaal gevlekt roze, hoe kan dat nou?

op 2 juli 2014 om 13:06

Hoi Willeke, de vlekken is geen ziekte, maar het zijn regendruppels die de roos roze spikkels geven. Als je zelf sproeit, doe het dan niet over de bloemen.

Anoniem op 14 maart 2015 om 13:25

Geachte heer/mevrouw Vorig jaar kocht ik 2 witte rozen op stam en heb ze in het najaar geplant. Voor de winter heb ik ze afgedekt en inmiddels verwijdert. Ze staan er nog steeds prachtig bij en ze bloeien ook al. Moet ik ze nu toch snoeien ? ik vind het zo zonde.
Graag uw reactie.

anneleenpeeters op 19 maart 2015 om 12:23

Hoi, ogen dicht en toch snoeien. Door de zachte winter blijft de roos bloeien. Door nu te snoeien maakt hij weer krachtige scheuten waarop straks rozen groeien. Knip beide rozen zo gelijk mogelijk, dan groeien ze gelijk met elkaar op. En vergeet niet om ze te mesten, na het snoeien. ~Marie

Anoniem op 17 juni 2015 om 09:20

ik heb vorig jaar een roos in pot van AH gekregen vond dat leuk goed verzorgd opgepot is uitgegroeid tot een grote rozenplant in een grote pot nu was de eerste rozen oranje bij uitbloeien wit en u heb ik dat de rozen geel zijn en bij het uitbloeien wit zijn tussentijds heb ik bladluis gehad en met een huismiddel behandeld en plant is weer gezond hoe kan de kleurverandering in de roos

anneleenpeeters op 19 juni 2015 om 14:42

Hoi Michel, het is bij veel rozen zo dat ze in de knop anders van kleur zijn dan wannner ze bloeien. Geniet ervan! Het heeft ook te maken met de zon. In de felle zon verschiet een roos of hortensia vaak van kleur. Je zal merken dat de kleur bij minder felle zon weer anders is. ~Marie