Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

Buxus is een allemansvriend, deze plant past in elke tuin. Hij blijft het hele jaar door groen, dus ook in de winter. Ideaal als lage heg of als scheiding langs een pad. Staat de plant in de schaduw? Geen probleem, ook daar is hij tegen bestemd. Een buxus planten in de tuin doe je aan de hand van dit stappenplan.

Lees verder onder de advertentie

Buxusplanten

Buxusplanten staan al sinds de Middeleeuwen in kloostertuinen. Op Palmzondag werden de takjes uitgedeeld aan kerkgangers, de naam palmboompje verwijst hiernaar. Ook nu zijn buxusplanten geliefd bij tuinontwerpers en hoveniers. Buxushagen, bollen of buxuskegels (door velen buxuspiramide genoemd) passen bij elke tuinstijl. Buxus laat zich in vrijwel elke vorm snoeien.

Wanneer planten?

Buxusplanten worden geleverd met losse wortels en worden dan als 'wortelgoed' verkocht. Plant buxus wortelgoed in de wintermaanden, vanaf oktober tot april. Zodra de planten gaan uitlopen, is het te laat om wortelgoed te planten, de kans is dan groot dat de buxus niet aanslaat. Kies in de rest van het jaar voor de buxus planten in een pot.

Buxushaag planten

Het aantal planten per meter is afhankelijk van de maat van de plant.

Lees verder onder de advertentie
  • Hoogte 15 á 20 cm: 7 – 10 stuks buxus planten per strekkende meter

  • Hoogte 20 á 30 cm: 7 – 8 stuks buxus planten per strekkende meter

  • Hoogte 25 á 35 cm 5 – 6 stuks buxus planten per strekkende meter

Reken met ongeveer 7 planten per strekkende meter, uitgaande van wortelgoed. Van grotere planten passen er minder op een meter. Bij buxusplanten van bijvoorbeeld 40/50 cm heb je aan 3 planten per meter genoeg. Grotere buxusplanten worden met een kluit geleverd, graaf een plantgat wat 1,5 keer de kluitgrootte is.

Buxus planten

Als voorbereiding voor je een buxus plant, zorg je dat de grond goed doorgespit en bemest is. Buxusplanten hebben een hekel aan natte voeten, spit de grond daarom goed los. Hij houdt van kalk en groeit het beste op een kalkrijke grond.

Lees verder onder de advertentie
  1. Strooi wat kalk onderin de plantgeul.

  2. Vermeng de grond met verteerde stalmest – één deel op twee delen grond – of compost, en schep dit terug bij de wortels. Zorg dat er geen pure mest op de wortels komt, dan verbranden ze.

  3. Als de buxusplanten goed vast gegroeid zijn, kunnen ze mest opnemen. Kijk op de verpakking voor de dosering. Geef in maart voor de eerste keer mest, herhaal dit na de zomersnoei.

  4. Buxus heeft een hekel aan natte voeten, zorg dat de grond goed afwatert, leg een drainage aan als je op zware klei tuiniert.

Lees meer over drainage en het planten van een haag.

Buxusziekte

De laatste jaren heerst er onder de buxus een buxusziekte. In natte zomers breidt deze ziekte zich snel uit. Lees meer over deze ziekte en alternatieven bij buxus ziekte.

Lees verder onder de advertentie

Bron: Fotografie Bas Geerlings van Pexels