WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Veldesdoorn

De Europese veldesdoorn of Spaanse aak (Acer campestre) wordt gek genoeg in Amerika veel meer gewaardeerd dan in zijn Europese thuisland.

Wat voor een bladeren heeft de Acer campestre ‘Marjolein’?

Bij de veldesdoorn Acer campestre ‘Marjolein’ zijn de bladeren roder dan bij de soort. Hij wordt graag gebruikt in heggen en singels. Het is een aardige kleine boom die zich uitstekend laat snoeien.

Hoe hoog wordt de Acer campestre ‘Marjolein’?

Er zijn diverse cultivars, onder andere met goudkleurig blad. De boom kan tot 7 à 9 m hoog worden, heeft ongesnoeid een ronde kroon en vijflobbig blad dat in de herfst geelachtig verkleurt. In mei verschijnen de clustertjes groene bloemen, daarna de gevleugelde vruchten.

Soorten Acer

De esdoorn (Acer) komt in tientallen soorten op het hele noordelijk halfrond voor. In de meeste gevallen zijn het prachtige bomen met mooi blad en vaak een interessante of kleurrijke schorstekening. In Canada is het blad van één soort zelfs hét symbool in de nationale vlag. Dit rode ‘maple leaf’ is de herfstkleur van een soort die de ‘Indian Summer’ in Noord-Amerika extra kleur geeft. De hars van een soort esdoorn geeft de grondstof voor de productie van kauwgom. De Amsterdamse kauwgomfabriek Maple Leaf verwijst met de naam nog hiernaar. Kinderen zijn gek op esdoorns vanwege de gevleugelde zaden die als helikopters door de lucht zweven.

Hoe moet ik de Acer campestre ‘Marjolein’ verzorgen?

De meeste esdoorns houden van vochthoudende, goed doorlatende grond. De grond mag licht zuur tot kalkhoudend zijn. Een standplaats in de luwte heeft de voorkeur. Uitdrogende wind kan bladverdorring veroorzaken. De Europese veldesdoorn groeit vrijwel overal, maar houdt van wat kalk in de grond. Hij is volkomen winterhard en heeft weinig zorg nodig. Geef in het voorjaar beendermeel en breng mulch boven de wortels aan.

Moet ik de Acer campestre ‘Marjolein’ snoeien?

Als haag toegepast zal hij gesnoeid moeten worden. Doe dit drie keer per jaar. Aan het begin en einde van de zomer en in de winter.

Bekijk nog meer esdoorn-artikelen in het dossier Esdoorn >>

ob65zd48c5gt_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Acer 'Marjolein'

Cult

'Marjolein'

Familie

veldesdoorn

Familie latijns

campestre

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Als haag drie keer per jaar snoeien.

Bemesting

Kalk en mulch in het voorjaar.

Winterhard

volkomen

Bodem

goede grond met wat kalk

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon, halfschaduw

Hoogte

Beschrijving

5 meter

Kleuren

Eerste kleur

Groen

Kleurbeschrijving

groen

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

bladverliezend