WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Vaste lathyrus

De bloemetjes van de vaste lathyrus Lathyrus vernus ‘Alboroseus’ zijn licht roodpaars met wit.

Wat voor bloemen krijgt de Vaste lathyrus?

De Lathyrus vernus komt uit Europa, Kaukasus en Siberië. Het is een borderplantje dat vooral aansluiting kan hebben met Muscari. Ook aardig met Doronicum orientale. Het is een 20 à 30 cm hoog groeiende, overblijvende soort. De samengestelde blaadjes zijn evengeveerd (met 4 à 8 zijblaadjes). Ze zijn eirond toegespitst en genaald. De kleine vlinderbloemen zijn gerangschikt in 3- tot 8-bloemige trossen. Ze zijn licht lilarood van kleur en verkleuren naar violetblauw. De bloeitijd is april-mei. De peulen zijn 4 à 6 cm lang.

Wat voor soorten Pronkerwt zijn er?

De pronkerwt (Lathyrus) is een favoriet in veel tuinen vanwege zijn overdaad aan witte tot roze en paarse bloemen die een groot deel van de zomer aan de plant blijven. De bloemen vallen niet alleen op door hun aantallen, maar ook door de grootte en de vorm, die lijkt op de vleugels van een vlinder. Van de meer dan honderd bestaande soorten is de meest bekende voor de tuin de eenjarige pronkerwt, die heerlijk geurt. Er zijn ook sterkere, overblijvende soorten. De bloemen daarvan zijn ook steviger, maar tevens kleiner en ze geuren niet. Zijn naam dankt deze plant aan het verschijnsel na de bloei. Als de pronkerwt de kans krijgt, begint hij peulen te vormen. Helaas stopt dan de verdere bloei. Als je dus lang wenst te genieten van de bloemen, verwijder je telkens de uitgebloeide exemplaren.

Wat voor standplaats is geschikt voor Vaste lathyrus?

Zet pronkerwten op een warme, zonnige plek in vruchtbare, goed gedraineerde bodem. De grond moet kalkhoudend zijn. Pas in de zomer mulching toe, zodat de grond koel blijft. Wellicht is de video mulchen interessant. Dit plantje kan heel lang blijven staan.

 

Bestel de plant direct.

ap8505x8djvn_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Lathyrus 'Alboroseus'

Cult

'Alboroseus'

Familie

vaste lathyrus

Familie latijns

vernus

Onderhoud

Verzorging

In de zomer mulchen. Hangende planten opbinden.

Snoeien

Snoeien niet nodig.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

goed

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

20

Maximaal

30

Beschrijving

20 à 30 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Rood

Tweede kleur

Paars

Kleurbeschrijving

roodpaars met wit

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

bladverliezend