WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Smele

De smele Deschampsia cespitosaGoldschleier‘ staat vooral bekend om zijn uiterst rijke, geelbruine bloei. Deze vorm doet het geweldig in een gemengde border, bijvoorbeeld bij heesters en tussen vaste planten, waar zijn groenbruine kleurindruk enorm veel combinatiemogelijkheden biedt. De planten komen nog beter uit als ze wat verhoogd staan en je er met tegenlicht naar kijkt.

Waar groeit de Deschampsia cespitosa?

Deschampsia cespitosa komt overal op het noordelijk halfrond voor, maar ook in Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland en is in de Amerika’s ingeburgerd. De pollen worden 50 tot soms wel 150 cm hoog. De plant vormt een dichte, stevige groene ‘heuvel’ met overhangende, vlakke, aan de bovenzijde flink ruwe bladeren. De er boven uit torenende bloeiaren staan wijd uit en zijn eerst groen, daarna geelachtig. Ze hangen heel elegant aan de stengels. Het is ook bij ons een inheemse soort die niet woekert en graag op vochtige plekken groeit.

Welke smele soorten zijn er?

Het geslacht Deschampsia telt ca. 20 soorten die uit zeer uiteenlopende gebieden stammen. Het zijn merendeels bewoners van toendra- of steppeachtige gebieden waar ze zich door hun bouw en uiterlijk weten te handhaven tegen de soms barre elementen, maar ook tegen de vraat door grazende dieren. Hun bladeren zijn vaak ruw, droog en hebben bij sommige soorten messcherpe randen, de stengels zijn tamelijk houtig en stug, maar de bloeiaren zijn zeer fraai en hangen net als de bladeren sierlijk over. Als geheel zijn de vaak alleenstaande pollen Deschampsia mooi om te zien. Anders dan de nauw verwante graansoorten zijn Deschampsia’s meestal meerjarig. Ze kunnen zelfs vrij oud worden.

Hoe kan ik de Deschampsia cespitosa ‘Goldschleier’ onderhouden?

De in onze contreien gebruikelijke soorten doen het uitstekend in iedere normale tuingrond, zolang die niet te droog is. Laat de grond nooit helemaal uitdrogen en geef water bij de wortels omdat het overhangende blad het water deels buiten bereik van de wortelkluit brengt. Het blad werkt voor een deel als een paraplu.

Wanneer moet ik de smele Deschampsia cespitosa snoeien?

In het voorjaar de planten enigszins fatsoeneren en oude bloeistengels en dode bladeren verwijderen. Laat die gedurende de winter zitten. Het geeft niet alleen bescherming van de wortels, maar het kan met rijp ook een bijzonder decoratief plaatje opleveren. In het voorjaar een goede basisbemesting met organische mest geven, meer voeding is niet nodig. Eromheen kun je de bodem met organische mulch bedekken om uitdrogen tegen te gaan.

 

Bestel de plant direct.

66e55438a9l8_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Deschampsia 'Goldschleier'

Cult

'Goldschleier'

Familie

smele

Familie latijns

cespitosa

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

In voorjaar dood blad en oude stengels verwijderen

Bemesting

Goede basisbemesting en mulchen in het voorjaar.

Winterhard

uitstekend

Bodem

iedere gewone tuingrond voldoet

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

50

Maximaal

50

Beschrijving

50 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Kleurbeschrijving

geelachtige bloeiaren

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juli

Overige

Groenblijvend

bladverliezend