WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Sierhaver

Hoe bloeit Sierhaver?

Sierhaver Helictotrichon sempervirens is nauw verwant aan het landbouwgewas haver. Als je ergens een ruim 1 m hoog bloeiend gras ziet dat je aan een spuitend fonteintje doet denken, is de kans groot dat het om sierhaver (Helictotrichon sempervirens) gaat. Het smalle blad maakt een blauwe indruk. De sierlijk in pluimen hangende bloeiwijzen knikken elegant en doen sterk aan haver denken. Vandaar de naam sierhaver. De bloeiwijzen verkleuren op den duur naar lichtgeel en wuiven dan heel opvallend in de wind. De blauwe kleur van het blad wijst er al op dat dit een soort is die droogte goed verdraagt. Het is een grassoort uit het Middellandse-Zeegebied die daar op warme, voedselarme, sterk doorlatende grond groeit. In zulke omstandigheden wordt de bladkleur het mooist. Nauw verwante soorten zijn o.a. Helictotrichon desertorium (daar zit het woord ‘woestijn’ in), de steppehaver die uit Oost-Europa komt. Hij groeit o.a. op de Hongaarse poesta’s. Net als de sierhaver bloeit hij in juni-juli.

Wat voor standplaats heeft Helictotrichon sempervirens nodig?

Helictotrichon sempervirens wordt tot de zogenaamde droogteplanten (xerofyten) gerekend. Ze houden van veel zon. Indien de zon veel schijnt en de grond is droog, dan wordt de bladkleur van sierhaver intenser. Alles bij deze plant wijst op goede weerstand tegen droogte. Niet alleen de blauwe kleur van het blad, maar ook de manier waarop deze in een dichte pol schaduw geven aan de wortels eronder, het oprollen en de ruwheid ervan. Sierhaver is echt een plant voor droge, zonnige plekken, rots- en heidetuinen en door een laag grind of steenslag heen.

Hoe kan ik Sierhaver bemesten?

Hij groeit wel graag in humusrijke grond, maar moet absoluut zonnig staan omdat anders roestschimmels hun kans grijpen. In natte zomers hebben de planten daar soms van te lijden. Geef de plant in het voorjaar een goede basisbemesting met een organische meststof als gedroogde koemestkorrels en/of beendermeel. Het blad behoudt in de winter zijn kleur, dus knip het niet af. Ook de uitgebloeide bloeistengels hebben ’s winters decoratieve waarde.

Zelf de Helictotrichon sempervirens in een rotstuin plaatsen? Wellicht is het artikel rotstuin dan interessant.

 

Bestel de plant direct.

ko65sjr85i2g_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Helictotrichon sempervirens

Familie

sierhaver

Familie latijns

sempervirens

Onderhoud

Verzorging

Bij langdurige droogte water geven bij de wortels.

Snoeien

Geen snoei.

Bemesting

In het voorjaar organische mest geven.

Winterhard

goed

Bodem

voedselarme zandgrond

Vochtigheid

gering

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

125

Beschrijving

100-125 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Groen

Tweede kleur

Geel

Kleurbeschrijving

groenig, strogeel

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juli

Overige

Groenblijvend

wintergroen