WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Siberisch kattenkruid

Siberisch kattenkruid, Nepeta sibirica, komt uit Centraal-Azië. Bij ons een sterk woekerende borderplant. Bij flinke wind waait hij gemakkelijk om en kan daarom gesteund worden.

Wat zijn eigenschappen van de Nepeta sibirica?

De bloemstengels worden tussen een halve en een hele meter hoog. De bloemen van drie à vier centimeter zijn groter dan van welke andere Nepeta-soort ook. De bloei valt in juli en augustus en is min of meer paarsblauw van kleur. Kattenkruid is een bijzondere plant. De geur van sommige soorten maakt bij katers seksuele gevoelens los. Zij wentelen zich dan met plezier in deze plant, waardoor er soms een uiteengevallen plant overblijft.

Met welke planten kan ik Nepeta sibirica combineren?

Kattenkruid wordt vaak in de tuin gezet omdat het goed combineert met een groot aantal planten. Het past bij roze en blauwe bloemen en staat schitterend met siergrassen. Dat komt door de meestal paarsblauwe bloemetjes en de neutrale grijze behaarde blaadjes. Dit is in het algemeen een aanwijzing dat een plant zich thuis voelt op droge grond. De beharing houdt het verdampen van water namelijk tegen. Ook kattenkruid staat daarom het best in niet te natte grond.

Nepeta sibirica onderhouden

De meeste soorten kattenkruid staan het best op een zonnige plaats in droge bodem. Bij slecht weer of een slechte standplaats hebben de planten de neiging uiteen te vallen. Het zijn wel woekerende planten die in toom gehouden moeten worden. Snijd de plant elk voorjaar af om hem op zijn plaats te houden. Op de top van zijn bloei in juli kun je de plant afsnijden tot tien centimeter. Dat geeft de plant een tweede bloei en houdt hem beter in vorm.

Moet ik de Nepeta sibirica bemesten?

Het is belangrijk deze plant niet te bemesten. Hij houdt van een arme bodem. Siberisch kattenkruid woekert in zware vochthoudende grond wel heel erg. Hij moet dan gecorrigeerd worden door in het voorjaar de plant af te steken tot het gewenste formaat.

Bestel de plant hier.

da75wnw8pvzt_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

groenblijvend

Latijns

Nepeta sibirica

Familie

Siberisch kattenkruid

Familie latijns

sibirica

Onderhoud

Verzorging

Afsteken in voorjaar.

Snoeien

Voorjaar afknippen. Juli terugknippen.

Bemesting

Niet bemesten.

Winterhard

goed

Bodem

(droge) goed doorlatende grond

Vochtigheid

matig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Maximaal

100

Beschrijving

tot 100 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Tweede kleur

Blauw

Kleurbeschrijving

paarsblauw

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

groenblijvend