1. Lage vaste planten: klimop
Hedera, ook wel klimop genoemd, kan snel tegen muren en schuttingen op groeien. Maar wist je dat-ie zichzelf ook gemakkelijk over de grond kan verspreiden? Hij is wintergroen, blijft het hele jaar groeien en voor je het weet is de hele tuin bedekt met de sierlijke bladeren van de Hedera.
2. Maagdenpalm
Deze winterharde bodembedekker laat zijn bloemen van maart tot en met mei bloeien, maar is het hele jaar door groen. De donkergroene bladeren van de maagdenpalm glanzen in het licht en vormen bij elkaar een dichte mat. Let er wel op dat de plant lichtelijk giftig kan zijn. Heb je huisdieren? Pas op dat ze er niet aan gaan knagen.
3. Geranium
De geranium staat van mei tot september in bloei, wat mooie kleuren geeft in de zomer. Ook groeit deze plant snel, tot ongeveer 20 centimeter hoog. Hij is perfect voor in een border of aan de randen van een terras of pad. Niet alleen staat-ie mooi in elke tuin, het is ook een insectentrekker: goed voor het ecosysteem dus.
LEES OOK
Tuinkalender: wat te doen in de tuin per maand?
4. Kruiptijm
Kruiptijm heeft ontelbaar veel paarse of roze bloemen, waardoor de tuin in de late lente en de zomer bezaaid is met kleur. De plant ruikt ook nog eens heerlijk. Na verloop van tijd vormt kruiptijm een winterhard en sterk tapijt dat de tuin bedekt met groen. Je kunt er dan zelfs overheen lopen zonder dat je de plant beschadigt.
5. Stekelnootje
Het stekelnootje, soms ook wel de koperplant genoemd, is een groenblijvende plant die geschikt is voor rotsachtige of droge bodems. Het blad is roestbruin. De bladeren houden deze kleur het hele jaar rond, terwijl in de herfst decoratieve, bruinrode, stekelige vruchten ontstaan; vandaar de naam stekelnootje.
6. Kattenkruid
Behalve dat-ie het liefst op niet té natte grond groeit, is kattenkruid geschikt voor elke bodem. Hij vraagt niet veel aandacht en groeit tot een hoogte van 40 centimeter. De blauw-paarse bloemen bloeien van mei tot september uitbundig, waar in de overige maanden grijze bladeren te vinden zijn. Heb je een kat? Die is er waarschijnlijk dol op door de geur die de plant afgeeft. Een kat die aan de plant heeft gesnuffeld lijkt soms een beetje dronken, maar het is niet giftig of schadelijk voor het dier.
LEES OOK
Luilekkertuin: 7 makkelijke tuinplanten
7. Mansoor
Z'n glanzende, ronde bladeren maken mansoor aantrekkelijk voor iedere tuin. Hij groeit het liefst in de schaduw en wordt niet langer dan 10 centimeter. Als je eraan ruikt, ruik je de geur van gember. De plant wordt dan ook wild ginger genoemd in het Engels, maar eet er niet van; de plant is giftig voor mensen.
8. Vrouwenmantel
De sterke, vaste plant vrouwenmantel geeft geelgroene bloemen die van mei tot en met september bloeien. Dauw- en waterdruppels lijken op de bladeren te zweven, wat een magisch effect geeft in de tuin na een koele nacht of een regenbui. De bodem moet goed vochtig zijn, want de plant staat het liefst in de zon.
9. Schaduwkruid
De naam zegt het al: deze plant houdt van schaduw. Het is een dichte bodembedekker, die veel groene bladeren laat groeien waaronder nog meer schaduw gemaakt wordt. De groene kleur van de schaduwplant houdt het hele jaar aan. De plant vergt weinig energie, dus staat zelfs in tuinen van degenen zonder groene vingers te stralen.
10. Duizendknoop
Duizendknoop is wintergroen, maar kleurt in de herfst roodbruin. De plant zorgt er met zijn wortels voor dat-ie grond vasthoudt en onkruid tegengaat. De mooie roze bloemen verschijnen rond juli tot en met september, waardoor het een laatbloeier is. Hoog wordt-ie niet: hij blijft ongeveer 25 centimeter groot.
LEES OOK
Een beetje van jou en een beetje vanzelf: met deze 5 tips haal je alles uit een natuurlijke tuin