kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Schoenlappersplant

De schoenlappersplant Bergenia ‘Sunningdale’ is inmiddels zeer geliefd vanwege de schitterend gekleurde bloemen: lilaroze. Ze verschijnen in april-mei.

Wat zijn eigenschappen van de Bergenia ‘Sunningdale’?

Bergenia’s geven al vroeg kleur in de tuin en omdat hij ook nog eens weinig verzorging vereist, worden deze planten dan ook in veel tuinen geplant. Als de meeste bollen uitgebloeid zijn, komt de schoenlappersplant te voorschijn met roze, rode of witachtige bloemen op hoge, kale stengels.

Wat voor een bladeren heeft de Bergenia ‘Sunningdale’?

De bladeren zijn groot en leerachtig. Zijn Nederlandse naam zal hij te danken hebben aan de was die de bladeren bevatten, waarmee een doffe schoen weer wat glanzender te maken is. De bladeren blijven in de winter groen en bij sommige cultivars kleuren ze in de herfst zelfs schitterend rood. Pas als de plant in bloei komt, sterft het oude blad af en krijgt dan weer nieuwe en glanzende bladeren.

Eigenschappen Bergenia

De meeste soorten en cultivars bereiken hoogten tussen 25 en 45 centimeter, maar 60 centimeter komt ook voor. De herkomst is heel gevarieerd: China, Birma, Mongolië, India, maar van de vele hybriden is de herkomst vaak niet meer bekend. Bergenia-hybriden zijn in de tuin vaak mooier dan de soorten. De verschillen tussen de rassen zijn niet echt groot, maar deze bladplanten zijn het hele jaar mooi en bloeien zeer aantrekkelijk. Verzorging hebben ze nauwelijks nodig.

Wat voor een grond heeft de Bergenia ‘Sunningdale’ nodig?

Schoenlappersplanten groeien zo ongeveer in elke normale tuingrond. De mooiste exemplaren treffen we aan op plaatsen waar de grond voedzaam, humusrijk en voldoende vochtig is. Een tikkeltje schaduw werkt positief. De planten breiden zich langzaam uit. Woekeren doen ze absoluut niet. Een mooie bijkomstigheid is dat deze uitstekende bodembedekkers onkruidgroei onderdrukken.

Moet ik de Bergenia ‘Sunningdale’ snoeien?

Na de bloei kun je de stengels verwijderen, maar ze kunnen ook nog een tijdje decoratief blijven. Knip de uitgebloeide bloemstengels kort af. De planten kunnen heel lang op dezelfde plek blijven staan. Als ze wat ieler worden is opnemen, delen, de grond verbeteren en opnieuw inplanten aan te raden.

mhv5o2g8e72e_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Bergenia 'Sunningdale'

Cult

'Sunningdale'

Familie

schoenlappersplant

Onderhoud

Verzorging

Eventueel opnemen, scheuren en uitplanten

Snoeien

Uitgebloeide bloemstengels verwijderen.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

volkomen

Bodem

voedzame, vochthoudende grond

Vochtigheid

vrij groot

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

45

Maximaal

45

Beschrijving

45 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Lila

Kleurbeschrijving

karmijnlila

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

wintergroen