WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Schoenlappersplant

Wat voor bloemen heeft de schoenlappersplant Bergenia ‘Silberlicht’?

De bloemen van de schoenlappersplant Bergenia ‘Silberlicht’ kleuren van wit tot heel licht roze en worden zo’n 40 centimeter hoog. Bergenia’s geven al vroeg kleur in de tuin en omdat hij ook nog eens weinig verzorging vereist, worden deze planten dan ook in veel tuinen geplant. Als de meeste bollen uitgebloeid zijn, komt de schoenlappersplant te voorschijn met roze, rode of witachtige bloemen op hoge, kale stengels.

Het blad van de schoenlappersplant

De bladeren zijn groot en leerachtig. Zijn Nederlandse naam zal hij te danken hebben aan de was die de bladeren bevatten, waarmee een doffe schoen weer wat glanzender te maken is. De bladeren blijven in de winter groen en bij sommige cultivars kleuren ze in de herfst zelfs schitterend rood. Pas als de plant in bloei komt, sterft het oude blad af en krijgt dan weer nieuwe en glanzende bladeren.

Hoe hoog wordt de Bergenia ‘Silberlicht’?

De meeste soorten en cultivars bereiken hoogten tussen 25 en 45 centimeter, maar 60 centimeter komt ook voor. De herkomst is heel gevarieerd: China, Birma, Mongolië, India, maar van de vele hybriden is de herkomst vaak niet meer bekend. Bergenia-hybriden zijn in de tuin vaak mooier dan de soorten. De verschillen tussen de rassen zijn niet echt groot, maar deze bladplanten zijn het hele jaar mooi en bloeien zeer aantrekkelijk. Verzorging hebben ze nauwelijks nodig.

Hoe kan ik de Bergenia ‘Silberlicht’ onderhouden?

Schoenlappersplanten groeien zo ongeveer in elke normale tuingrond. De mooiste exemplaren treffen we aan op plaatsen waar de grond voedzaam, humusrijk en voldoende vochtig is. Een tikkeltje schaduw werkt positief. De planten breiden zich langzaam uit. Woekeren doen ze absoluut niet. Een mooie bijkomstigheid is dat deze uitstekende bodembedekkers onkruidgroei onderdrukken. Na de bloei kun je de stengels verwijderen, maar ze kunnen ook nog een tijdje decoratief blijven.

Moet ik de schoenlappersplant terugknippen?

Knip de uitgebloeide bloemstengels kort af. De planten kunnen heel lang op dezelfde plek blijven staan. Als ze wat ieler worden is opnemen, delen, de grond verbeteren en opnieuw inplanten aan te raden.

Meer artikelen lezen? Dit kan op onze website. Daarnaast kan je via onze inspiratiepagina op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws.

ocp54x68sagr_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Bergenia 'Silberlicht'

Cult

'Silberlicht'

Familie

schoenlappersplant

Onderhoud

Verzorging

Eventueel opnemen, scheuren en uitplanten

Snoeien

Uitgebloeide bloemstengels verwijderen.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

volkomen

Bodem

voedzame, vochthoudende tuingron

Vochtigheid

vrij groot

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

40

Maximaal

40

Beschrijving

40 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit tot heel licht roze

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

wintergroen