WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Schoenlappersplant

De schoenlappersplant Bergenia cordifolia komt uit het Altaigebergte, Mongolië. Dit is een zeer waardevolle borderplant, deels omdat hij al vroeg bloeit en een hoge leeftijd kan bereiken, maar ook omdat deze soort wintergroen is.

Wat zijn eigenschappen van de Bergenia cordifolia?

De Bergenia cordifolia doet het goed bij de vijver en als onderbeplanting van bomen en heesters. De bladeren zijn meestal rond en aan de voet afgerond, hartvormig. De ronde bloemstengels met lilaroze bloemen komen veelal nauwelijks boven de bladeren uit, tot 30 à 40 centimeter. Aanvankelijk is de bloeiwijze een enigszins kogelvormige pluim, later wordt hij min of meer schermvormig.

Een Bergenia cordifolia in de tuin

Bergenia’s geven al vroeg kleur in de tuin en omdat hij ook nog eens weinig verzorging vereist, worden deze planten dan ook in veel tuinen geplant. Als de meeste bollen uitgebloeid zijn komt de schoenlappersplant te voorschijn met roze, rode of witachtige bloemen op hoge, kale stengels.

Wat voor een bladeren heeft de Bergenia cordifolia?

De bladeren zijn groot en leerachtig. Zijn Nederlandse naam zal hij te danken hebben aan de was die de bladeren bevatten, waarmee een doffe schoen weer wat glanzender te maken is. De bladeren blijven in de winter groen en bij sommige cultivars kleuren ze in de herfst zelfs schitterend rood. Pas als de plant in bloei komt, sterft het oude blad af en krijgt dan weer nieuwe en glanzende bladeren.

Waar komt de Bergenia cordifolia vandaan?

De meeste soorten en cultivars bereiken hoogten tussen 25 en 45 centimeter, maar 60 centimeter komt ook voor. De herkomst is heel gevarieerd: China, Birma, Mongolië, India, maar van de vele hybriden is de herkomst vaak niet meer bekend. Meer weten over de verschillende soorten? Neem dan een kijkje in de plantenindex.

Wat voor een grond heeft de Bergenia cordifolia nodig?

Schoenlappersplanten groeien zo ongeveer in elke normale tuingrond. De mooiste exemplaren treffen we aan op plaatsen waar de grond voedzaam, humusrijk en voldoende vochtig is. Een tikkeltje schaduw werkt positief. De planten breiden zich langzaam uit. Woekeren doen ze absoluut niet. Een mooie bijkomstigheid is dat deze uitstekende bodembedekkers onkruidgroei onderdrukken.

Moet ik de Bergenia cordifolia snoeien?

Na de bloei kun je de stengels verwijderen, maar ze kunnen ook nog een tijdje decoratief blijven. Knip de uitgebloeide bloemstengels kort af. De planten kunnen heel lang op dezelfde plek blijven staan. Als ze wat ieler worden is opnemen, delen, de grond verbeteren en opnieuw inplanten aan te raden. Deze plant groeit zelfs in vrij donkere omstandigheden nog goed, maar ziet er beter uit op een lichtere plaats. Je hoeft weinig te doen voor de Bergenia cordifolia. De planten kunnen lang vast blijven staan, maar mochten ze toch teveel ruimte innemen dan is scheuren goed mogelijk.

 

Bestel de plant direct.

5xw5v61825hx_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Bergenia cordifolia

Familie

schoenlappersplant

Familie latijns

cordifolia

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Na de bloei eventueel de bloemstengels verwijderen.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

volkomen

Bodem

voedzame, vochthoudende grond

Vochtigheid

vrij groot

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon, lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

30

Maximaal

40

Beschrijving

30-40 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Lila

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

lilaroze

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

wintergroen