SchoenlappersplantBergenia 'Abendglut'

Hoe hoog wordt de schoenlappersplant?

De schoenlappersplant Bergenia ‘Abendglut’ blijft zeer laag (maximaal 25 cm) en bloeit prachtig donkerrood in april-mei. Dit is een van die al heel lang bestaande rassen. Hij wordt ook nog wel ‘Evening Glow’ genoemd. Het blad krijgt in de herfst lichtrode tinten in het blijvende groen.

Wat voor bloemen heeft de Bergenia ‘Abendglut’?

Bergenia’s geven al vroeg kleur in de tuin en omdat hij ook nog eens weinig verzorging vereist, worden deze planten dan ook in veel tuinen geplant. Als de meeste bollen uitgebloeid zijn komt de schoenlappersplant te voorschijn met roze, rode of witachtige bloemen op hoge, kale stengels.

Het blad van de schoenlappersplant

De bladeren zijn groot en leerachtig. Zijn Nederlandse naam zal hij te danken hebben aan de was die de bladeren bevatten, waarmee een doffe schoen weer wat glanzender te maken is. De bladeren blijven in de winter groen en bij sommige cultivars kleuren ze in de herfst zelfs schitterend rood. Pas als de plant in bloei komt, sterft het oude blad af en krijgt dan weer nieuwe en glanzende bladeren. De meeste soorten en cultivars bereiken hoogten tussen 25 en 45 centimeter, maar 60 centimeter komt ook voor. De herkomst is heel gevarieerd: China, Birma, Mongolië, India, maar van de vele hybriden is de herkomst vaak niet meer bekend. Bergenia-hybriden zijn in de tuin vaak mooier dan de soorten. De verschillen tussen de rassen zijn niet echt groot, maar deze bladplanten zijn het hele jaar mooi en bloeien zeer aantrekkelijk.

Hoe verzorg ik de Bergenia ‘Abendglut’?

Verzorging hebben ze nauwelijks nodig. Meer informatie over deze verschillende soorten is te vinden in de plantenindex.

Wat voor grond heeft de Bergenia ‘Abendglut’ nodig?

De Bergenia ‘Abendglut’ groeit zo ongeveer in elke normale tuingrond. De mooiste exemplaren treffen we aan op plaatsen waar de grond voedzaam, humusrijk en voldoende vochtig is. Een tikkeltje schaduw werkt positief. De planten breiden zich langzaam uit. Woekeren doen ze absoluut niet. Een mooie bijkomstigheid is dat deze uitstekende bodembedekkers onkruidgroei onderdrukken.

Hoe snoei ik de schoenlappersplant?

Na de bloei kun je de stengels verwijderen, maar ze kunnen ook nog een tijdje decoratief blijven. Knip de uitgebloeide bloemstengels kort af. De planten kunnen heel lang op dezelfde plek blijven staan. Als ze wat ieler worden is opnemen, delen, de grond verbeteren en opnieuw inplanten aan te raden.

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht