WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Sarcococca

De Sarcococca, hier de Sarcococca hookeriana varieteit humilis, is lang onderschat en nog niet zo bekend bij ons. Hij heeft daarom nog niet een Nederlandse naam.

Waar komt de naam Sarcococca vandaan?

De Latijnse naam is afgeleid van de woorden sarkos (vlees) en kokos (bes) en verwijst naar de vlezige bessen. ‘Vleesbes’ is wellicht de beste Nederlandse naam. De soortnaam hookeriana is vernoemd naar de Engels botanici vader en zoon Hooker. Deze variëteit groeit gedrongen en vormt een lage maar wel compacte begroeiing. Humilis staat voor laag. De jonge bladeren hebben een rode kleur bij het uitlopen en blijven kleiner dan bij de soort.

Wat is het verschil tussen de Sarcococca en de buxus?

In vergelijking met de overbekende buxus, waar de Sarcococca-familie van is, heeft deze plant eigenlijk veel meer te bieden. Hij bloeit namelijk in de winter met kleine witte bloemetjes, maar deze vallen aanzienlijk meer op dan die van de buxus. Niet alleen door het uiterlijk, maar vooral door de heel sterke aangename geur. Een bijzondere ervaring dat je in de winter dit soort bloemige geuren in de tuin kunt ruiken. Na de bloei verschijnen zwarte bessen die ook meer opvallen dan de groenige bessen in de buxus. Tenslotte glimt het blad mooi. Het is dus geen wonder dat we deze plant in steeds meer tuincentra verkocht zien worden.

Hoe moet ik de Sarcococca verzorgen?

Schaduw wordt erg goed verdragen. In te veel zon verliest deze plant zijn mooi diepgroene kleur. Je hebt verder weinig onderhoud aan deze plant. Hij is sterk en heeft weinig last van ziekten. Het kan zijn dat het blad na verloop van tijd minder mooi wordt. Je kunt dan bijvoorbeeld eens in de drie tot vier jaar deze plant terugzetten.

Meer artikelen lezen kan op onze site. Daarnaast kan je via onze tuinblog op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws.

 

Bestel de plant direct.

6of5y3a8caun_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Sarcococca var. humilis

Cult

var. humilis

Familie

Sarcococca

Familie latijns

hookeriana

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Bij minder mooi blad terugzetten na de bloei.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

goed

Bodem

humusrijke grond

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

halfschaduw tot schaduw

Hoogte

Minimaal

40

Maximaal

40

Beschrijving

40 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Januari

Eind

Maart

Overige

Groenblijvend

wintergroen