WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Ridderspoor King Arthur

De ridderspoor Delphinium ‘King Arthur’ is violetblauw en heeft een wit ‘oog’.

Hoe kweek ik ridderspoor?

De ridderspoor is een attractie in de tuin. Hij behoort tot de aller mooiste borderplant met zijn schitterende bloemkleuren. De meeste bloeien in de (voor)zomer, sommigen zelfs tot in de herfst. Een tweede bloei kun je stimuleren door de bloeistengels na de eerste bloei af te knippen. Veel mensen lukt het niet om riddersporen met succes te kweken. Toch is het kweken ervan niet echt moeilijk. De planten moeten in de volle zon staan, op vruchtbare grond. Op den duur is dit niet meer genoeg, want het voedsel raakt op. Je moet ze dus om de twee jaar op een ander plekje zetten. Makkelijker is om ze vloeibare mest te geven.

Verschillende soorten ridderspoor

De naam dankt de plant aan de gespoorde bloemen. De sporen zijn de naar achter uitstekende delen van de bloem. Riddersporen kunnen in verschillende groepen worden ingedeeld. Pacific Giant, waartoe deze ‘King Arthur’ behoort, is één zo’n groep riddersporen. Niet voor niets heten ze ‘giant’, want ze worden wel zo’n anderhalf tot twee meter hoog. De bloemen zijn violet en in het midden wit. De cultivars uit de Pacific Groep dragen namen uit de sagen van koning Arthur en de ridders van de ronde tafel. Deze planten dragen zware bloemtrossen en hebben daarom ondersteuning nodig.

Heeft ridderspoor beschutting nodig?

Riddersporen staan graag op een beschutte plaats. Beschutting en ondersteuning krijgen ze achter in de border, tegen een muur of schutting. Een voordeel van ridderspoor uit deze groep is dat ze minder gevoelig zijn voor meeldauw.

Hoe kan ik Delphinium ‘King Arthur’ onderhouden?

Riddersporen prefereren een zonnige en beschutte standplaats. Lichte kleigronden die bij voorkeur ook nog wat humus bevatten zijn het meest geschikt, maar ook op andere grondsoorten zijn goede resultaten te verwachten. Erg droge en zeer natte grond wordt slecht verdragen. Meer informatie over verschillende soorten grond is te vinden in het artikel grondsoorten.

Hoe snoei ik ridderspoor?

Uitgebloeide bloemstengels moet u wegknippen en na de bloei moet de plant flink teruggeknipt worden. Het is goed om bloeiende planten om de twee à drie weken te bemesten met een vloeibare kamerplantenmest. Lange planten moeten opgebonden worden. Elke stengel heeft een eigen bamboestokje nodig. Sommige planten worden ziek. Er is sprake van meeldauw, zodra er witte vlekken op het blad verschijnen. Bespuit de plant zo snel mogelijk met een schimmelbestrijdingsmiddel, anders gaat hij dood. Je hoeft weinig last van meeldauw wanneer ridderspoor op een plek staat waar het een klein beetje waait. Riddersporen uit de Pacific Giant Groep moeten regelmatig vervangen worden.

 

Bestel de plant direct.

xeh50os8sl9j_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Delphinium 'King Arthur'

Cult

'King Arthur'

Familie

ridderspoor

Onderhoud

Verzorging

Zet al vroeg een steun bij de plant.

Snoeien

Na de bloei terugknippen.

Bemesting

In het voorjaar en tijdens de bloei royaal voeding geven.

Winterhard

matig

Bodem

rijke, iets vochtige, liefst kal

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

150

Maximaal

150

Beschrijving

150 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Kleurbeschrijving

violet met wit 'oog'

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend