WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Ridderspoor

Wat voor bloemen heeft de Ridderspoor Delphinium ‘Black Knight’

Ridderspoor Delphinium ‘Black Knight’ bloeit diep purperviolet, met een zwart oog. Ridderspoor is een attractie in de tuin. Hij behoort tot de allermooiste borderplant met zijn schitterende bloemkleuren. De meeste bloeien in de (voor)zomer, sommigen zelfs tot in de herfst. Een tweede bloei kunt je stimuleren door de bloeistengels na de eerste bloei af te knippen.

Hoe kweek ik ridderspoor?

Het lukt veel mensen niet om riddersporen met succes te kweken. Toch is het kweken ervan niet echt moeilijk. De planten moeten in de volle zon staan, op vruchtbare grond. Op den duur is dit niet meer genoeg, want het voedsel raakt op. Je moet ze dus om de twee jaar op een ander plekje zetten. Makkelijker is om ze vloeibare mest te geven. De naam dankt de plant aan de gespoorde bloemen. De sporen zijn de naar achter uitstekende delen van de bloem.

Welke soorten ridderspoor bestaan er?

Riddersporen kunnen in verschillende groepen worden ingedeeld. Pacific Giant, waartoe deze ‘Black Knight’ behoort, is één zo’n groep riddersporen. Niet voor niets heten ze ‘giant’, want ze worden wel zo’n anderhalf tot twee meter hoog. De bloemen zijn violet en in het midden wit. De cultivars uit de Pacific Groep dragen namen uit de sagen van koning Arthur en de ridders van de ronde tafel. Deze planten dragen zware bloemtrossen en hebben daarom ondersteuning nodig.

Wat voor grond heeft de Delphinium ‘Black Knight’ nodig?

Riddersporen prefereren een zonnige en beschutte standplaats. Lichte kleigronden die bij voorkeur ook nog wat humus bevatten zijn het meest geschikt, maar ook op andere grondsoorten zijn goede resultaten te verwachten. Erg droge en zeer natte grond wordt slecht verdragen. Beschutting en ondersteuning krijgen ze achter in de border, tegen een muur of schutting. Een voordeel van ridderspoor uit deze groep is dat ze minder gevoelig zijn voor meeldauw.

Hoe snoei ik ridderspoor?

Uitgebloeide bloemstengels moet je wegknippen en na de bloei moet de plant flink teruggeknipt worden. Het is goed om bloeiende planten om de twee à drie weken te bemesten met een vloeibare kamerplantenmest. Lange planten moeten opgebonden worden. Elke stengel heeft een eigen bamboestokje nodig.

Hoe bestrijd ik schimmel bij ridderspoor?

Sommige planten worden ziek. Er is sprake van meeldauw, zodra er witte vlekken op het blad verschijnen. Bespuit de plant zo snel mogelijk met een schimmelbestrijdingsmiddel, anders gaat hij dood. Je hebt weinig last van meeldauw wanneer ridderspoor op een plek staat waar het een klein beetje waait. Riddersporen uit de Pacific Giant Groep moeten regelmatig vervangen worden.

Wellicht interessant is het artikel meeldauw bestrijden.

Bestel de plant hier.

vql5nfa8hegx_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Delphinium 'Black Knight'

Cult

'Black Knight'

Familie

ridderspoor

Onderhoud

Verzorging

Zet al vroeg een steun bij elke plant.

Snoeien

Na bloei terugknippen.

Bemesting

In het voorjaar en tijdens de bloei royaal voeding geven.

Winterhard

volkomen, maar planten leven kor

Bodem

voedzame zavelgrond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

150

Maximaal

200

Beschrijving

150-200 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Lila

Tweede kleur

Paars

Kleurbeschrijving

purperviolet met zwart oog

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juli

Overige

Groenblijvend

bladverliezend