WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Reuzenlevensboom

De reuzenlevensboom Thuja plicata ‘Atrovirens’ kan 15 meter hoog worden en heeft zeer donkergroen loof. Deze boom wordt ook veel gebruikt voor hagen, met name in Zuid-Europa.

Hoe hoog groeit de Thuja plicata ‘Atrovirens’?

De reuzenlevensboom wordt in westelijk Amerika tot wel zo’n 50 meter hoog. Het is een van de belangrijkste houtleveranciers in Noord-Amerika en Canada. Het bekende ‘Western Red Cedar’-hout staat bekend om zijn lange levensduur. Constructies die worden blootgesteld aan weer en wind worden dan ook vaak van dit hout, in onbehandelde vorm, gemaakt. Zo gebruikten de Indianen de boom om kano’s van te maken. Vaak zijn het de lagere rassen die in ons land in de tuin worden gebruikt. De uiteindelijke lengte van deze conifeer in ons klimaat is 20 meter.

Het uiterlijk van de Thuja plicata

Het is een snelgroeiende boom met een roodbruine schors. De neerhangende takken beschermen de boom tegen zonnebrand. De twijgen van de Reuzenlevensboom zijn minder vertakt dan bij de andere soorten Thuja en de takken en het loof zijn iets grover. De glimmende, groene blaadjes geuren naar fruit wanneer ze aangeraakt worden. De kegeltjes die de boom vormt zijn eerst groen, maar worden uiteindelijk bruin.

De geschiedenis van de conifeer

Thuja is een conifeer met historie. Thuja is afgeleid van het Griekse woord ’thuo’, dat offeren betekent. De boom werd gebruikt bij offerrituelen, omdat hij een heel aangename geur verspreidt tijdens de verbranding. Deze geur is zeer specifiek voor de Thuja. Uit verse bladeren, twijgen en schors worden etherische olie gewonnen, die hun toepassing vinden in medicijnen en parfums.

Een Franse ontdekkingsreiziger leerde in de 16de eeuw van de indianen wat voor positieve invloed de Thuja op de behandeling van scheurbuik had. Aan deze werking dankt de levensboom dan ook zijn naam. De meeste uit Noord-Amerika en Azië stammende soorten worden veel te groot voor een gewone tuin. Van alle soorten bestaan echter mooie kweekvormen.

Wat voor grond heeft de reuzenlevensboom nodig?

Het is beter om de boom niet op tochtige plekken of in de drup van andere bomen te plaatsen. Thuja’s vragen een voedzame grond, die niet te kleiig is en die niet mag uitdrogen. Het aanbrengen van mulch boven de wortels is een goede methode om uitdroging te voorkomen. Op de site is een handige video te vinden voor het aanbrengen van mulch. Geef de Thuja in het voorjaar coniferenmest.

Hoe onderhoud ik de Thuja plicata ‘Atrovirens’?

Bescherm Thuja’s in de winter tegen vrieskou door het te bedekken met bijvoorbeeld gordijnstof. Kijk voor meer tips voor het beschermen van planten en bomen tegen vorst op onze site. Deze grote bomen staan vaak in parken of grote tuinen. Met lagere rassen zijn echter goede windsingels of hagen te maken. Naast de hoge rassen zijn er ook dwergrassen, die uitstekend geschikt zijn voor kleinere tuinen. Het snoeien moet worden beperkt tot het wegnemen van dode of slechte takken.

nus50cr8lirb_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Thuja 'Atrovirens'

Cult

'Atrovirens'

Familie

reuzenlevensboom

Familie latijns

plicata

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Het liefst niet snoeien

Bemesting

In het voorjaar basisbemesting geven

Winterhard

goed

Bodem

goeddoorlatende, steeds iets voc

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Maximaal

1500

Beschrijving

in ons land tot 15 meter

Kleuren

Kleurbeschrijving

groene kegeltjes

Bloeitijd

Begin

April

Eind

April

Overige

Groenblijvend

wintergroen