WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Pruim

De pruimen van Prunus domestica ‘Reine Claude Verte’ stammen uit de 16de eeuw en misschien zelfs wel vroeger.

Wat voor een pruim geeft de Prunus domestica ‘Reine Claude Verte’?

Deze pruim zou het vooral in het zuiden van ons land goed doen. De geelgroene vruchten zijn rijp in augustus en hebben een heerlijke smaak. De boom heeft over het algemeen weinig last van ziekten.

Eigenschappen van het geslacht Prunus

Het geslacht Prunus is enorm groot. De kers hoort erbij, maar ook de sierkers en de pruim, de sleedoorn, de wintergroene laurierkers, de bospest of vogelkers, abrikozen en perziken. Wat ze gemeen hebben is de steenvrucht, de vrucht met meestal één harde kern. Veel soorten zijn hier wel winterhard, maar kunnen te lijden hebben van late vorst in het voorjaar, wat de vaak schitterende bloei kan ruïneren. De hangende takken en de prachtige bloemen in de lente zorgen voor een idyllische aanblik.

Soorten pruimen

Een pruimenboom is een aanwinst voor elke tuin. Ze zijn gemakkelijk te verzorgen, bloeien  mooi in het voorjaar, en de pruimen smaken lekker. De naam pruim slaat op diverse typen heesters en bomen die de bekende steenvruchten vormen. Er worden Europese rassen, inclusief kwetsen, toe gerekend, maar ook Japanse pruimenrassen, myrobalanen en kerspruimen, kroosjespruimen en mirabellen. Hun vruchten variëren in maat, sappigheid en kleur: van geel, groen, blauw en paars tot rood. De bloemen verschijnen vaak reeds in april en hebben wel allemaal dezelfde kleur, wit. De bloemen zijn gevoelig voor late nachtvorst. De bevruchting van de bloemen vindt liefst plaats door kruisbestuiving, maar er zijn heel wat pruimenrassen die ook zonder andere bestuiver prima en overvloedig vruchten geven.

Wat voor een grond heeft de Prunus domestica ‘Reine Claude Verte’ nodig?

Prunus is niet erg kritisch wat betreft de grondsoort, een normale goed verbeterde tuingrond is voldoende. Over het algemeen is er niet veel snoei nodig. Als je wilt snoeien, doet u dat het best na de bloei. Eigenlijk kun je volstaan met de boom in zijn mooie vorm te houden. Er zijn verschillende ziekten waar deze boom last van zou kunnen krijgen, maar in de praktijk treden ze zelden op.

Hoe moet ik de Prunus domestica ‘Reine Claude Verte’ snoeien?

Snoei uitsluitend jonge en nooit in oude, dikke takken. Snoei jonge bomen in maart, net als de knoppen gaan uitlopen. Kort de hoofdstam in tot de gewenste lengte en kort de zijtakken in tot een decimeter. Het tweede jaar in maart kies je een aantal takken die dragende takken zullen worden. Kort ze in met de helft en verwijder de rest van de takken. Verwijder in het groeiseizoen wilde scheuten en scheuten op de hoofdstam. Het derde jaar is een herhaling van het tweede maar je laat meer stevige takken aan de boom. Vanaf het vierde jaar weinig snoeien. Eventueel alleen om de groei te beperken. Doe dit dan direct na de oogst.

Hoe moet ik de Prunus domestica ‘Reine Claude Verte’ composteren?

Geef in het voorjaar organische compost, bij voorkeur enigszins kalkhoudend. Wil je zelf composteren? Wellicht is het artikel zelf composteren dan interessant. Na goed weer tijdens de bloei is later vruchtdunning nodig als je grote vruchten wilt oogsten. Doe dit wanneer de vruchten de grootte van een kers hebben. Herhaal dit als ze twee keer zo groot zijn. Knip met een (snoei)schaar de vruchten eruit.

 

Bestel de plant direct.

1gu5ue58m85w_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Prunus 'Reine Claude Verte'

Cult

'Reine Claude Verte'

Familie

pruim

Familie latijns

domestica

Onderhoud

Verzorging

Gevoelig voor vorst.

Snoeien

Snoei jonge pruimen in maart.

Bemesting

In het voorjaar organische mest.

Winterhard

goed

Bodem

voedselrijk en goed doorlatend

Vochtigheid

vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Beschrijving

afhankelijk van stamhoogte

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

witroze

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

bladverliezend