WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Pluimspirea

Wat voor bloemen heeft de pluimspirea Astilbe ‘Fanal’?

De pluimspirea Astilbe ‘Fanal’ heeft donkerrode bloemen en donkergroen blad. De bloemen, heel klein van stuk, staan in soms best grote pluimen te zwaaien en voornamelijk in roze, rode of witte tinten. De bloeitijd loopt uiteen van juni-juli tot ver in september. De kleine bloemen zijn verenigd in pluimen die in algemene zin wat breder en langer zijn dan van de rassen die bij de Japonica-groep zijn ondergebracht. Ze worden ook meestal wat hoger, tot meer dan een meter.

Is de Astilbe een vaste plant?

Astilbe-soorten zijn mooie vaste planten die behoorlijk wat schaduw verdragen. Ze zijn er van 20 centimeter, maar ook van een ruime meter hoog. De meeste soorten stammen uit China, Japan, Korea, de Himalaya en Tibet. De hogere pluimspirea’s worden niet alleen als tuinplant gebruikt, maar ook als snijbloem.

De pluimspirea als vijverplant

De Astilbe Arendsii-groep komt voort uit verschillende kruisingen en bevat de meeste rassen. Een mooie borderplant die goed bruikbaar is als overgang van de vijver naar de rest van de tuin, zeker indien rond de vijver een ‘natte’ zone is gecreëerd. Ook op andere plaatsen in de tuin kan hij heel mooi uit de verf komen, maar er zal dan steeds rekening gehouden moeten worden met de grote waterbehoefte.

Hoe verzorg ik de Astilbe ‘Fanal’?

De meeste Astilbe-soorten vragen vochtige grond en een koele, halfbeschaduwde standplaats. Ze kunnen wel in de zon staan, maar dan moeten ze uitgesproken nat staan. Geef dus voldoende water. Is dat niet het geval dan ‘verbranden’ ze. Dat wil zeggen dat de bladeren verdorren en de groei dientengevolge vrijwel stil staat.

Meer weten over verschillende soorten van de pluimspirea? Neem dan een kijkje in de plantenindex.

9oi5iwb8n66l_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Astilbe 'Fanal'

Cult

'Fanal'

Familie

pluimspirea

Onderhoud

Verzorging

Tijdens droogte extra water geven.

Snoeien

Terugknippen in het voorjaar.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

volkomen

Bodem

elke normale tuingrond

Vochtigheid

zeer groot

Licht

Type

Halfschaduw

Beschrijving

halfschaduw

Hoogte

Minimaal

60

Maximaal

60

Beschrijving

60 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Rood

Kleurbeschrijving

donkerrood

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

bladverliezend