Pluimspirea Pumila

beeld vtwonen Beeld

De pluimspirea staat bekend om de mooie grote pluimen. Lees meer over de pluimspirea, Astilbe chinensis Pumila.

Lees verder onder de advertentie

Wanneer bloeit de Astilbe chinensis ‘Pumila’?

De pluimspirea Astilbe chinensis ‘Pumila’ is een bodembedekkende cultivar die zich langzaam uitbreidt. Hij wordt 30 cm hoog en bloeit lilaroze in de periode juli-september. De bloemen, heel klein van stuk, staan in soms best grote pluimen te zwaaien en voornamelijk in roze, rode of witte tinten.

Is de pluimspirea een vaste plant?

Astilbe chinensis ‘Pumila’ (pluimspirea’s) zijn mooie vaste planten die behoorlijk wat schaduw verdragen. Ze zijn er van 20 centimeter, maar ook van een ruime meter hoog. De meeste soorten stammen uit China, Japan, Korea, de Himalaya en Tibet. De hogere pluimspirea’s worden niet alleen als tuinplant gebruikt, omdat het ook prima snijbloemen zijn.

De Astilbe chinensis ‘Pumila’ als borderplant

De Astilbe chinensis ‘Pumila’ komt uit China en Korea. Het is een waardevolle borderplant en bodembedekker. Bij de kleuren van de verschillende cultivars overheersen purperroze en lilaroze. Vlinders zijn vaak geziene bezoekers van de fel gekleurde pluimen. Deze kruipende vaste plant komt in China vooral bij rivieroevers voor, maar verdraagt desondanks beter droogte dan de andere soorten. De Astilbe chinensis ‘Pumila’ groeit uit een stevige wortelstok. De hele plant is bruinachtig behaard. De bloeiwijzen zijn smal en stijf en lilaroze van kleur. De oorspronkelijke soort wordt een halve meter hoog. Deze Astilbe chinensis ‘Pumila’ wordt ook wel als rotsplant toegepast, maar moet dan wel vrij vochtig staan.

Lees verder onder de advertentie

Waar plant ik de Astilbe chinensis ‘Pumila’?

De meeste Astilbe chinensis ‘Pumila’ vragen vochtige grond en een koele, halfbeschaduwde standplaats. Astilbe chinensis ‘Pumila’ kunnen wel op een zonnige plek geplant worden, maar dan moeten ze uitgesproken nat staan. Is dat niet het geval dan ‘verbranden’ ze. Dat wil zeggen dat de bladeren verdorren en de groei dientengevolge vrijwel stil staat. Het mooie is er dan wel af. De Astilbe chinensis ‘Pumila’ heeft bij voorkeur enigszins vochtige grond, maar droogte wordt het beste verdragen van de spireas. Geef wel tijdig water. De planten kunnen heel lang op dezelfde plaats blijven staan. Lees ook eens het interessante artikel over planten water geven.

Organische mest in het voorjaar geeft Astilbe chinensis ‘Pumila’ voeding en zorgt voor meer humus in de grond. Hoge rassen hebben soms steun nodig op winderige plekken. Hoe je je planten het beste kunt beschermen in de winter lees je bij planten beschermen tegen vorst.

Bestel de plant hier.

Lees verder onder de advertentie

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Astilbe 'Pumila'

Cult

'Pumila'

Familie

pluimspirea

Latijnse familie

chinensis

Onderhoud

Verzorging

Extra water tijdens droogte.

Snoeien

Terugknippen in het voorjaar.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

volkomen

Bodem

humusrijke tuingrond

Vochtigheid

matig tot groot (in de zon)

Licht

Type

Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

lichte schaduw tot schaduw

Lees verder onder de advertentie

Hoogte

Minimaal

30

Maximaal

30

Beschrijving

30 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Lila

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

lilaroze

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

September

Lees verder onder de advertentie