WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Alles over de pluimhortensia ‘Limelight’

Wat voor bloemen krijgt de Pluimhortensia?

De pluimhortensia Hydrangea paniculata ‘Limelight’ heeft spectaculaire bloemen die een frisse geelgroene kleur hebben. Hydrangea of hortensia’s zijn overweldigend als ze bloeien. In de meeste gevallen zijn er twee soorten bloemen in een bloeiwijze verenigd: kleine, vruchtbare bloempjes in het centrum en grotere, vaak anders gekleurde steriele bloemen langs de rand. De opvallende bloemen hebben de functie insecten te lokken, naar de vruchtbare bloempjes in het midden. De bloeiwijzen kunnen bestaan uit platte of bolle schermen.

Hoe kan ik de bloemkleur van de hortensia beïnvloeden?

De bloemkleur van hortensia’s varieert van rood en roze naar blauw en voor deze pluimhortensia ook wit. Als je roze bloemen wenst, kun je kalk strooien. Het verkrijgen van blauwe bloemen uit roze is lastiger. Daarvoor moet de grond voldoende zuur zijn. Toevoegen van zure mest of zwavel is de beste mogelijkheid. Daarnaast dient kaliumaluin toegevoegd te worden. Kijk uit bij het toevoegen van stoffen dat je niet te enthousiast te werk gaat. Een overdosis kan schadelijk zijn voor de wortels. Geef alle toevoegingen in het najaar.

Is de Pluimhortensia geschikt voor kleine tuinen?

Deze bijzondere pluimhortensia komt van oorsprong uit Japan en China, en bereikt daar ongesnoeid een hoogte van maximaal 5 meter. In ons land snoeien we hem meestal. Zo krijgt hij een hoogte van een ruime meter en past ook in kleinere tuinen. Deze hortensia bloeit van oorsprong wit met langgerekte kegelvormige pluimen, die in de volksmond schapenkoppen worden genoemd. Wellicht dat ze daarom zo populair waren op boerenerven.

Wat voor bodem heeft de Hydrangea paniculata ‘Limelight’ nodig?

De Hydrangea paniculata ‘Limelight’ houdt van een zure, humusrijke grond die veel voedingsstoffen bevat en die steeds aan de vochtige kant is. De Hydrangea paniculata ‘Limelight’ gedijt ook goed op wat drogere grond.Kijk voor meer informatie in het artikel grondsoorten. De meeste soorten hoeven weinig gesnoeid te worden. De wijze waarop de diverse soorten hortensia’s worden gesnoeid, is verschillend.

Kan ik de pluimhortensia snoeien?

De pluimhortensia kun je in tegenstelling tot de meeste andere hortensia’s in het voorjaar goed terugsnoeien. Dit kan op 10 centimeter boven de grond. Het kan ook hoger, bijvoorbeeld twee knopen boven de tak van het jaar ervoor, zodat een mooie vorm ontstaat. Meer informatie over het snoeien van de Hydrangea paniculata ‘Limelight’ is te vinden in het artikel pluimhortensia snoeien. Als je er een op stam hebt, dan knip je de takken tot tien centimeter van de stam. Het voordeel van de forse snoei, is dat er grotere bloemen groeien. Het nadeel is dat ze gevoeliger worden voor wind. Na een regenbui kunnen de bollen met bloemen zo zwaar worden dat takken afbreken. Je kunt de omvang van de hortensia beperken door ieder jaar in maart/april een vijfde van de oudste takken weg te knippen. Knip bloemen van zijtakjes gewoon af. Bij een bloem aan de top knip je de tak af boven de hoogste knop die vlak onder de uitgebloeide bloem zit.

Koop pluimhortensia ‘limelight’

Hydrangea Paniculata 'Limelight'

Hydrangea Paniculata 'Limelight'

Plantenwinkel.nl Hydrangea Paniculata
€ 99,99 bij
6135qdi8dhe1_w2400.png

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Hydrangea 'Limelight'

Cult

'Limelight'

Familie

pluimhortensia

Familie latijns

paniculata

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig

Snoeien

Snoei in het vroege voorjaar.

Bemesting

Bemest vroege voorjaar (direct na snoei) en als knoppen te zien zijn.

Winterhard

zeer goed

Bodem

zuur tot neutraal

Vochtigheid

matig tot vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Maximaal

250

Beschrijving

tot 2,5 meter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

geelgroen tot roze

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend