WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Plataan

De plataan, Platanus acerifolia, herkent iedereen onmiddellijk aan zijn schilderachtig afschilferende schors.

Waarvoor wordt de Plataan gebruikt?

Bij een telling in 1620 in Londen kwam men er achter dat 60 procent van de stadsbomen die in de kwarteeuw ervoor waren aangeplant, platanen waren. En nu nog worden ze veel als straatboom toegepast, omdat ze zoveel rust uitstralen en zo goed te knotten zijn. Bovendien trekken ze zich niets aan van vervuilde lucht.

Wat is de sierwaarde van de Platanus acerifolia?

De schors is een juweel en zijn wintersilhouet is prachtig, zeker als er vruchtballen aan de twijgen bungelen (twee à drie donkere bollen aan iedere steel). In iets warmere streken (Zuid-Europa) worden de bomen ook toegepast vanwege hun snelle productie van kwalitatief goed hout. Wie kent niet de door geschoren platanen overhuifde straten, pleinen en terrassen, waar het onder het bladerdak veel koeler is.

Welke soorten Plataan zijn er?

Er zijn diverse soorten, maar alleen Platanus acerifolia is geschikt voor ons klimaat. Plantanus acerifolia is een kruisingsproduct van twee andere soorten (Platanus orientalis en Platanus occidentalis, de oosterse en de westerse plataan). De eerste vermelding daarvan stamt al uit 1663 (weer uit Londen). In Kensington Gardens in Londen staan 200 jaar oude exemplaren, vermoedelijk de oudste van Europa. Doordat ze meestal gesnoeid worden, groeien de bomen zelden uit tot de majestueuze maat (40 meter) en de brede, ronde kroon die ze kunnen bereiken. In twintig jaar zijn ze tien meter hoog. Het vijflobbige blad is zeer karakteristiek.

Wat voor grond heeft de Platanus acerifolia nodig?

De plataan is een gemakkelijke boom die in iedere goede tuingrond groeit, maar wel van wat kalk houdt. Hij staat graag warm en zonnig. De boom is bijna onovertroffen als het om snoeimogelijkheden gaat. Het lijkt wel of hij zich alles laat welgevallen. Na iedere ingreep loopt hij weer vrolijk uit, of er niets gebeurd is. Vandaar de vele dakplatanen die nu worden toegepast. Daarbij worden de takken in een plat vlak geleid.

Wanneer kan ik de Platanus acerifolia snoeien?

De hoofdsnoei valt in februari, in juli worden vaak nog omhoog groeiende takken die het beeld verstoren, verwijderd. Jonge bomen in het voorjaar een goede basisbemesting geven. Jonge bomen kunnen wat vorstgevoelig zijn, maar de dakplatanen die worden toegepast, zijn dat stadium al voorbij.

Meer weten over het snoeien van de Platanus acerifolia? Neem dan een kijkje in het artikel boom snoeien

 

Bestel de plant direct.

zfd5aoz81pmw_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Platanus acerifolia

Familie

plataan

Familie latijns

acerifolia

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging.

Snoeien

Dakplatanen hoofdsnoei februari, lichte snoei juli

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

matig tot goed

Bodem

iedere normale tuingrond, liefst

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zonnig

Hoogte

Minimaal

250

Maximaal

250

Beschrijving

als dakplataan meestal 2,5 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

mannelijk rood, vrouwelijk groen

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

bladverliezend