WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Ooievaarsbek

Wat voor kleur bloemen krijgt de Ooievaarsbek?

De ooievaarsbek Geranium endressii ‘Wargrave Pink’ is het meest bekende ras van deze soort ooievaarsbek. Hij heeft iets kleinere helder zalmroze bloemen en ook de groeikracht van de Geranium endressii ‘Wargrave Pink’ is wat minder dan van de soort.

Is de Geranium endressii een geschikte weefplant?

Geranium endressii woekert enigszins en ziet er soms een beetje slordig uit. Daardoor is hij goed geschikt als weefplant, een plant die in een border verschillende alleenstaande planten en struiken aan elkaar verbindt.

Wanneer bloeit de ‘Wargrave Pink’?

Deze ooievaarsbek komt in bloei in mei en bloeit lang door tot in augustus. De bloemen zijn licht paarsroze.

Waar komt de naam Ooievaarsbek vandaan?

Geranium is een groot geslacht met meer dan 400 soorten. Meer informatie over deze verschillende soorten is te vinden in de plantenindex. Bij de naam Geranium wordt al snel aan de potplanten gedacht die vaak met rode bloemen balkons opfleuren. Die potplant behoort echter tot het geslacht Pelargonium en niet tot het geslacht Geranium. De Nederlandse naam ooievaarsbek is afgeleid van het Griekse woord geranos, dat kraanvogel betekent. Deze naam dankt hij aan de vorm van de vrucht. De stijl die op de vrucht is meegegroeid, doet namelijk aan een lange vogelsnavel denken, zoals bij een ooievaar (of kraanvogel).

Wordt de Geranium gebruikt al bodembedekker?

Ooievaarsbekken worden graag als bodembedekkers of in borders geplant. Soms vanwege hun mooi ingesneden blad, maar meestal om de kleurige bloemen in de zomer. Roze en violetblauw zijn sterk vertegenwoordigd. Sommige ooievaarsbekken kunnen bijna een meter hoog worden, maar de meeste blijven (veel) lager. Veel ooievaarsbekken hebben een opvallende geur, bedoeld om schadelijke insecten op een afstand te houden, maar de plant wordt ook in de parfumindustrie toegepast.

Wat voor bodem is goed voor de Ooievaarsbek?

Ooievaarsbekken stellen weinig eisen aan de grond zelf, maar moeten over voldoende vocht kunnen beschikken. Droge perioden worden niet goed verdragen. De planten gaan weliswaar niet dood, maar ze zijn dan voor de rest van het seizoen minder decoratief. Geef dus tijdig water, zeker als ze zonnig staan. Deze ooievaarsbek is echt onverwoestbaar.

Hoe kan ik de Geranium endressii snoeien?

Om hem een beetje in toom te houden, kun je de plant elke drie tot vier jaar opnemen, scheuren en opnieuw uitplanten. Als je de uitgebloeide ranken van de plant half augustus terugsnijdt tot op 15 centimeter, dan bloeit deze ooievaarsbek goed door. In het voorjaar afgestorven stengels en bladeren opruimen.

Bestel de plant hier. 

aov5osd8e0g2_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Geranium 'Wargrave Pink'

Cult

'Wargrave Pink'

Familie

ooievaarsbek

Familie latijns

endressii

Onderhoud

Verzorging

Elke 3 tot 4 jaar scheuren.

Snoeien

Half augustus terugsnijden.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

zeer goed

Bodem

elke gewone tuingrond

Vochtigheid

vrij groot, maar tolerant

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

40

Maximaal

50

Beschrijving

40-50 centimeter

Kleuren

Kleurbeschrijving

roze

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

wintergroen