WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Ooievaarsbek

Wat voor bloemen krijgt de Geranium clarkei ‘Kashmir White’?

De ooievaarsbek Geranium clarkei ‘Kashmir White’ is een heel mooie Geranium met witte bloemen die een bijzonder tere, bijna transparante uitstraling hebben door de fijne lila adertjes. En ook deze cultivar bloeit wekenlang met stralende bloemen, waar toch bijen op afkomen ondanks hun geur.

Is de Ooievaarsbek geschikt als bodembedekker?

De Geranium clarkei komt uit Kasjmir. De plant speelt in de tuin een prominente rol die met heel veel andere planten goed toegepast kan worden. Deze soort valt in ieder geval op vanwege de zeer diep ingesneden zevenlobbige bladeren en de uitlopers die het karakter van wortelstokken bezitten. In de natuur zijn o.a. de bloemkleuren nogal variabel, maar wit met lila aderen en roze overheersen. De planten worden 30-40 centimeter hoog en bloeien in de periode mei-juli. Ze hebben een bossige groei en breiden zich vrij snel uit, waardoor ze ook als bodembedekker geliefd zijn. Ooievaarsbekken worden graag als bodembedekkers of in borders geplant. Soms vanwege hun mooi ingesneden blad, maar meestal om de kleurige bloemen in de zomer. Roze en violetblauw zijn sterk vertegenwoordigd. Sommige ooievaarsbekken kunnen bijna een meter hoog worden, maar de meeste blijven (veel) lager. Veel ooievaarsbekken hebben een opvallende geur, bedoeld om schadelijke insecten op een afstand te houden, maar de plant wordt ook in de parfumindustrie toegepast.

Is de Geranium een potplant?

Geranium is een groot geslacht met meer dan 400 soorten. Bij de naam Geranium wordt al snel aan de potplanten die vaak met rode bloemen balkons opfleuren. Die potplant behoort echter tot het geslacht Pelargonium en niet tot het geslacht Geranium. De Nederlandse naam ooievaarsbek is afgeleid van het Griekse woord geranos, dat kraanvogel betekent. Deze naam dankt hij aan de vorm van de vrucht. De stijl die op de vrucht is meegegroeid, doet namelijk aan een lange vogelsnavel denken, zoals bij een ooievaar (of kraanvogel).

Welke grond is geschikt voor de ‘Kashmir White’

Ooievaarsbekken stellen weinig eisen aan de grond zelf, maar moeten over voldoende vocht kunnen beschikken. Meer informatie over verschillende soorten grond is te vinden in het artikel grondsoorten. Droge perioden worden niet goed verdragen. De planten gaan weliswaar niet dood, maar ze zijn dan voor de rest van het seizoen minder decoratief. Geef dus tijdig water, zeker als ze zonnig staan. Om de plant gezond te houden en al te veel uitbreiding tegen te gaan, kun je de plant eens in de 2 tot 3 jaar opnemen en opnieuw uitplanten.

Bestel de plant hier.

mbi53e58oqdq_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Geranium 'Kashmir White''

Cult

'Kashmir White'

Familie

ooievaarsbek

Familie latijns

clarkei

Onderhoud

Verzorging

Opnemen en uitplanten om de 2-3 jaar.

Snoeien

Geen snoei nodig.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

goed

Bodem

gewone tuingrond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon tot iets schaduw

Hoogte

Minimaal

30

Maximaal

40

Beschrijving

30-40 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Lila

Kleurbeschrijving

wit met lila

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juli

Overige

Groenblijvend

bladverliezend