WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek Geranium ‘Johnson’s Variety’ genoemd, heeft opvallend mooi gelobd blad en helder violetblauwe bloemen. De plant is al lang in omloop, bloeit zeer rijk en is ook daarom een van de meest geliefde ooievaarsbekken.

Wat voor bloemen krijgt de Ooievaarsbek in bloei?

Het is een hybride die waarschijnlijk uit Geranium himalayense en Geranium pratense is ontstaan. Hij wordt 40 cm hoog en bloeit al vroeg en langdurig: vanaf mei tot in juli. Geranium is een groot geslacht met meer dan 400 soorten. Bij de naam Geranium wordt al snel aan de potplanten gedacht die vaak met rode bloemen balkons opfleuren. Die potplant behoort echter tot het geslacht Pelargonium en niet tot het geslacht Geranium.

Dient de Geranium als bodembedekker?

De Nederlandse naam ooievaarsbek is afgeleid van het Griekse woord geranos, dat kraanvogel betekent. Deze naam dankt hij aan de vorm van de vrucht. De stijl die op de vrucht is meegegroeid, doet namelijk aan een lange vogelsnavel denken, zoals bij een ooievaar (of kraanvogel). Ooievaarsbekken worden graag als bodembedekkers of in borders geplant. Soms vanwege hun mooi ingesneden blad, maar meestal om de kleurige bloemen in de zomer. Roze en violetblauw zijn sterk vertegenwoordigd. Sommige ooievaarsbekken kunnen bijna een meter hoog worden, maar de meeste blijven (veel) lager. Veel ooievaarsbekken hebben een opvallende geur, bedoeld om schadelijke insecten op een afstand te houden, maar de plant wordt ook in de parfumindustrie toegepast.

Welke standplaats is geschikt voor de Geranium ‘Johnson’s Variety’?

Ooievaarsbekken stellen weinig eisen aan de grond zelf, maar moeten over voldoende vocht kunnen beschikken. Droge perioden worden niet goed verdragen. De planten gaan weliswaar niet dood, maar ze zijn dan voor de rest van het seizoen minder decoratief. Geef dus tijdig water, zeker als ze zonnig staan. Meer informatie over het bewateren van planten is te vinden in het artikel planten water geven.

Bestel de plant hier.

xza5baj8c5su_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Geranium 'Johnson's Blue'

Cult

'Johnson's Blue'

Familie

ooievaarsbek

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig

Snoeien

In het voorjaar bijknippen.

Bemesting

Geef elk voorjaar organische mest.

Winterhard

goed

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

in het algemeen bij voorkeur vochthoudend

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

40

Maximaal

40

Beschrijving

40 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Tweede kleur

Blauw

Kleurbeschrijving

violetblauw

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juli

Overige

Groenblijvend

bladverliezend