WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek Geranium himalayense komt uit het Himalayagebergte. Het is een mooie borderplant, die ongeveer veertig centimeter hoog wordt. Met behulp van korte rizomen breidt hij zich gestadig uit, tot hij hele matten vormt. De bloei vindt plaats in de maanden mei-juli. De bloemen zijn vrij groot en violetblauw van kleur en enigszins geaderd.

Geranium of Pelargonium?

Geranium is een groot geslacht met meer dan 400 soorten. Meer weten over verschillende soorten van de ooievaarsbek? Neem dan een kijkje in de plantenindex. Bij de naam Geranium wordt al snel aan de potplanten gedacht die vaak met rode bloemen balkons opfleuren. Die potplant behoort echter tot het geslacht Pelargonium en niet tot het geslacht Geranium. De Nederlandse naam ooievaarsbek is afgeleid van het Griekse woord geranos, dat kraanvogel betekent. Deze naam dankt hij aan de vorm van de vrucht. De stijl die op de vrucht is meegegroeid, doet namelijk aan een lange vogelsnavel denken, zoals bij een ooievaar (of kraanvogel).

Hoe kan ik de geranium toepassen in mijn tuin?

Ooievaarsbekken worden graag als bodembedekkers of in borders geplant. Soms vanwege hun mooi ingesneden blad, maar meestal om de kleurige bloemen in de zomer. Roze en violetblauw zijn sterk vertegenwoordigd. Sommige ooievaarsbekken kunnen bijna een meter hoog worden, maar de meeste blijven (veel) lager. Veel ooievaarsbekken hebben een opvallende geur, bedoeld om schadelijke insecten op een afstand te houden, maar de plant wordt ook in de parfumindustrie toegepast.

Hoe verzorg ik de Geranium himalayense?

Ooievaarsbekken stellen weinig eisen aan de grond zelf, maar moeten over voldoende vocht kunnen beschikken. Droge perioden worden niet goed verdragen. De planten gaan weliswaar niet dood, maar ze zijn dan voor de rest van het seizoen minder decoratief. Geef dus tijdig water, zeker als ze zonnig staan. Deze soort gedijt goed in de schaduw.

Bestel de plant hier.

oqg50zf80wvj_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Geranium himalayense

Familie

ooievaarsbek

Familie latijns

himalayense

Onderhoud

Verzorging

Opnemen en uitplanten om 2-3 jaar.

Snoeien

In het voorjaar bijknippen.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

volkomen

Bodem

elke normale tuingrond

Vochtigheid

vrij groot

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot wat schaduw

Hoogte

Minimaal

40

Maximaal

40

Beschrijving

40 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Tweede kleur

Blauw

Kleurbeschrijving

violetblauw

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juli

Overige

Groenblijvend

wintergroen