WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Marjolein Thumble’s Variety

De Origanum vulgare ‘Thumble’s Variety’ is de echte of wilde marjolein die inheems is in België en in Nederland nog net in Zuid-Limburg voorkomt. De plant wordt ook wel oregano genoemd. Het is een heel variabele soort qua kleur en vorm.

Wat voor bloemen krijgt Origanum ‘Thumble’s Variety’

De bloemen kunnen, afhankelijk van de groeiplek en de bodemgesteldheid, wit, roze of zelfs bijna rood zijn. De bloeiwijzen kunnen plat tot bijna rond zijn (bloemen in trossen). Ook de hoogte wisselt in de natuur enorm, van maar 20 tot wel 60 cm. De planten bloeien van juli tot ver in september. In die periode zijn de bloemen soms helemaal bedekt met vlinders. De plant is een echte lokker voor vlinders in de tuin want die komen in grote aantallen op de geur ervan af. Trouwens, de hele plant geurt aromatisch.

Is Marjolein geschikt voor in de kruidentuin?

Wilde marjolein is dan ook een geliefd keukenkruid. Het blad wordt toegepast in salades, in vleesvullingen, bij stoofvlees en kip, vis, eieren een zelfs kaas. Ook een thee van bladeren en bloemen is erg lekker. Eigenlijk is deze soort onmisbaar in de kruidentuin. Zelf een kruidentuin aanleggen? Neem dan eens een kijkje bij kruidentuin aanleggen voor handige tips. Er komen zoveel vlinders (en andere insecten) op marjolein af omdat het suikergehalte van de nectar in de bloemen extreem hoog is. Dus de voedingswaarde is groot.

Hoe onderhoud ik de Origanum vulgare ‘Thumble’s Variety’?

Marjolein of oregano moet absoluut zonnig staan. De grond waarin hij groeit mag niet te rijk zijn. De planten verdragen droogte heel goed, maar winterse nattigheid en vooral een snelle afwisseling tussen bevriezen en dooien, is erg slecht. Stagnerend water in de bodem kan het afsterven van de wortels betekenen. Mulchen is bij deze planten niet aan te raden. Geef in het voorjaar een goede basisbemesting met beendermeel en snij de planten in de herfst flink terug. Tijdens aanhoudende droogte extra water geven. Vervang de planten om de 3 à 4 jaar. Je kunt ze voortkweken uit afleggers of uit halfrijpe stek die je in de zomer neemt. Laat ze in zandige potgrond bewortelen. Marjolein kan zich overigens sterk uitzaaien. Daar kun je ook gebruik van maken: pot dan enkele zaailingen apart op.

 

Bestel de plant direct.

7ie521v8p8gd_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Origanum 'Thumble's Variety'

Cult

'Thumble's Variety'

Familie

marjolein

Familie latijns

vulgare

Onderhoud

Verzorging

Scheur uitgegroeide planten na bloei.

Snoeien

Snoei plant tot 5 cm boven grond.

Bemesting

Met kalkrijke mest bemesten in voorjaar.

Winterhard

matig tot goed

Bodem

kalkhoudend

Vochtigheid

droge grond

Licht

Type

Zon

Beschrijving

volle zon

Hoogte

Minimaal

50

Maximaal

50

Beschrijving

0,5 meter

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Kleurbeschrijving

paarsroze

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

bladverliezend