Kruipend zenegroen

Kruipend zenegroen als bodembedekker

Zenegroen (‘altijd groen’) is een populaire bodembedekker die snel hele matten kan vormen. Zijn populariteit dankt hij aan het goed onderdrukken van onkruid en zijn mooie blad dat de gehele winter aan blijft. Daarnaast kan hij prima uit de voeten onder de meeste omstandigheden. Door zijn uitgebreide wortelstelsel wordt hij ook op taluds aangeplant om erosie tegen te gaan. Er bestaan zo’n 40 soorten die afkomstig zijn uit Europa en Azië. Ook in ons land komen een aantal soorten gewoon in de natuur voor. Helaas zijn die niet interessant voor de tuin. Er is eigenlijk maar een soort die we daarin aantreffen: Ajuga reptans, kruipend zenegroen.

Wanneer bloeit het kruipend zenegroen?

Deze bloeit in mei en juni kleine blauwe lipbloemen zijn blauw. De violetblauwe schutbladeren blijven wat langer aan de plant, zodat u lang iets heeft om naar te kijken. Het is een goede bodembedekker voor vrij vochtige grond en wordt 15 (blad) tot 25 (bloem) centimeter hoog. Ook zien we hem nog wel eens terug in bakken of hanging baskets op schaduwrijke plekken. Dan is het vaak een cultivar met metalig glanzend blad.

Hoe verzorg ik kruipend zenegroen?

De bekendste soorten prefereren een vochtige standplaats en groeien uitstekend in halfschaduw. De grond doet niet zoveel ter zake, maar een humusrijke zavelgrond is het meest geschikt. Snoei is nauwelijks nodig, hooguit een beetje inperken. In het voorjaar een lichte organische basisbemesting geven. Bij droogte gieten. Meer informatie over het geven van water aan planten is te vinden in het artikel planten water geven. Na enige jaren oprooien en opnieuw uitplanten. Doe dit in het voorjaar.

 

Bestel de plant direct.

53s5c5b8rw24_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Ajuga reptans

Familie

kruipend zenegroen

Familie latijns

reptans

Onderhoud

Verzorging

Bij droogte water geven. Om de vier jaar opnemen, delen en uitplanten.

Snoeien

Eventueel inperken.

Bemesting

Lichte organische bemesting in voorjaar.

Winterhard

volkomen

Bodem

alle normale tuingronden

Vochtigheid

vrij groot

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

15

Maximaal

25

Beschrijving

15-25 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Blauw

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

blauw

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

wintergroen