WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kogeldistel

Wanneer bloeit de kogeldistel?

De kogeldistel Echinops bannaticus  ‘Blue Globe’ heeft intens blauwe bloemen en wordt ongeveer 150 tot 175 cm hoog. Echinops bannaticus is een sterke, hoge soort (tot 175 centimeter) met blauwachtige bloem’kogels’ van juli tot zelfs in september. Het is een van de beste soorten voor de tuin.

Kogeldistel voor vlinders

Kogeldistels doen aan sieruien denken als je hun kogelronde bloemhoofden ziet, maar dan uienbollen aan vertakte stengels met verspreide bladeren. Deze prachtige grijsblauwe bollen zijn de voornaamste reden waarom ze in de tuin worden geplant, maar ook vlinders en hommels zijn er dol op. Het zijn zonminnaars die ook winterse kou goed verdragen, geen wonder als je weet dat de meeste soorten uit Zuidoost-Europa, Rusland en Klein-Azië komen. Tot in de Alpen kun je ze aantreffen, maar daar blijven ze veel kleiner dan in onze tuinen.

Hoe groot wordt de kogeldistel?

Het formaat van de kogeldistel heeft waarschijnlijk met de lichtintensiteit te maken. Ze worden 80 tot soms wel 200 centimeter hoog, afhankelijk van soort, ras en dus ook standplaats. De bloemkleur is grijsachtig blauw tot lila en soms bijna wit. Ze verbloeien gelig-bruin, waardoor er allerlei tinten tegelijk kunnen optreden. Het scherp gestekelde blad is diep ingesneden (geveerd) en groen, de stelen maken een wat grijsgroene indruk.

Hoe onderhoud ik de kogeldistel?

Kogeldistels zijn sterke en gemakkelijke planten die in de zon hun mooiste tinten tonen. Ze doen het zelfs nog goed in vrij arme grond, als deze maar goed doorlatend is en ’s winters niet te lang nat blijft (goede drainage). Leg bijvoorbeeld een goede drainage aan. Droogte wordt redelijk verdragen. Op winderige plekken kan steun voor de hoge stengels nodig zijn. Knip de planten af in het voorjaar.

zja5gcm80g47_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Echinops 'Blue Globe'

Cult

'Blue Globe'

Familie

kogeldistel

Familie latijns

bannaticus

Onderhoud

Verzorging

Steun hoge stengels op winderige plaatsen.

Snoeien

In het voorjaar afgestorven stengels weghalen

Bemesting

Goede organische basisbemesting in het voorjaar

Winterhard

goed

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

matig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

175

Beschrijving

100-175 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Blauw

Kleurbeschrijving

grijsblauw tot blauw

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

bladverliezend