Sierui Purple Sensation

beeld vtwonen Beeld

De sierui Allium aflatunense Purple Sensation‘ steelt de show met zijn prachtige knalpaarse kleur. Dit is de prachtigste en sterkste onder de sieruien. Na de bloei zorgen de groene zaadhoofdjes voor een speels effect.

Lees verder onder de advertentie

Hoe bloeit de Allium?

De sierui Allium aflatunense ‘Purple Sensation’ bloeit met grote, paarse, stervormige bollen. In mei knappen de knoppen een voor een open en de bol komt tevoorschijn. Onderaan de steel groeien zilvergroene bladeren van bijna een halve meter hoog. De bloemen komen het best tot hun recht wanneer je er een groepje van hebt staan. De holle steel doet het goed in de wind. De plant buigt gewoon mee. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de bloemen knakken.

Welke soorten sieruien zijn er?

Er bestaat een groot aantal Allium-soorten (uien). De meeste soorten zijn sieruien, omdat ze zo mooi bloeien, andere zijn voor de keuken bedoeld. Sommige soorten zijn ook bij ons inheems, maar de meeste stammen uit Oost-Europa en West-Azië.

De geschiedenis van sieruien

Rond uien heerst(e) enorm veel bijgeloof. Dat gold vooral de sterk geurende soorten, zoals knoflook, maar bijvoorbeeld de soort Allium victorialis heette onkwetsbaar te maken en de overwinning in de strijd te geven. In het Duits heet deze soort ‘Allermannsharnisch’: het harnas voor de gewone man. Bij de oude Egyptenaren waren de ‘rokken’ van de ui symbool voor de eeuwigheid. Daarom werden op de graven uien afgebeeld. Denk niet dat zo’n streng gevlochten knoflook’bollen’ alleen als decoratie bedoeld was. Ze werden oorspronkelijk opgehangen om huis en haard tegen onheil, heksen, ziekten en vooral ‘het boze oog’ te beschermen. Nuchter bekeken zijn het allemaal bolgewassen die min of meer winterhard zijn.

Lees verder onder de advertentie

Waar kan ik Allium planten?

Alle sieruien houden van zon en voldoende voedzame grond. Op vette klei groeien de meeste uien het best. Als je tuin een zandgrond heeft, kun je bijmesten als het loof begint te ontwikkelen. Lees meer over verschillende soorten grond in het artikel grondsoorten. Je hoeft de bollen niet zoals tulpenbollen te rooien na de bloei.

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Allium 'Purple Sensation'

Cult

'Purple Sensation'

Familie

sierui

Latijnse familie

aflatunense

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Geen snoei nodig.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

goed

Bodem

voedzame grond

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

75

Maximaal

75

Beschrijving

75 centimeter

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

paars

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juni