kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kamperfoelie

Is de Kamperfoelie gevoelig voor meeldauw?

De gewone kamperfoelie Lonicera caprifolium ‘Inga’ is een sterke verbetering van de soort. De Lonicera caprifolium ‘Inga’ werd in de Kaukasus gevonden en kreeg in Nederland zijn naam. De plant heeft dezelfde kenmerken als de soort, maar is onder andere veel minder meeldauwgevoelig.

Is de Lonicera caprifolium een klimplant?

Lonicera caprifolium is de gewone bladverliezende kamperfoelie of tuinkamperfoelie uit Zuidoost-Europa en de Kaukasus, dus niet de soort uit onze bossen. Het is een sterke klimmer die zich vier tot tien meter omhoog kan winden. Langs de takken ontwikkelen zich vrij grote bladeren, waarvan de bovenste bladparen vaak zijn vergroeid. De planten bloeien in mei en juni. Dan verschijnen de zoetgeurende kransen lichtgele bloempjes die van buiten soms wat rozeachtig zijn. Later de oranje tot oranjerode bessen die vaak vrij lang blijven hangen.

Welke soorten Kamperfoelie zijn er?

De Nederlandse naam kamperfoelie is een verbastering van de Latijnse naam caprifolium dat ‘geitenblad’ betekent, omdat geiten graag van deze planten schijnen te eten. De geslachtsnaam Lonicera is een vernoeming van Adam Lonitzer, een Duits botanicus die leefde van 1528-1586. Dit geslacht bestaat uit twee grote groepen planten die alleen op het noordelijk halfrond voorkomen. Je hebt de bekende klimplanten met de geurende bloemen en daarnaast de sterke bladverliezende en groenblijvende struiken. Ze hebben allemaal bladeren of blaadjes die steeds in paren tegenover elkaar staan en vijftallige bloemen, maar dat laatste is vaak heel moeilijk te herkennen vanwege de exotische vorm die ze soms hebben. De bloeiende soorten geuren veelal verrukkelijk (vooral ’s avonds) en vormen enkele of dubbele bessen.

Vrijwel alle kamperfoelies houden van goed doorlatende grond die wel vocht vasthoudt en dus liefst flink veel humus moet bevatten. Het zijn ten slotte van nature bosrandplanten. Snoeien van oude en lange takken bevordert de bloei en levert nieuwe takken en scheuten op. Dit kan het beste half maart gebeuren.

Welke bedreigingen heeft de Kamperfoelie?

Weggevreten blad door bladluis komt veel voor bij  Lonicera caprifolium ‘Inga’. Hele kolonies van deze beestjes kunnen neerdalen op deze plant. De bestrijding kan met eenvoudige middelen zoals een mengsel van water gemengd met groene zeep en spiritus of een speciaal middel tegen bladluizen. Meeldauw (‘het wit’) overdekt blad en bloem met een wit, pluizig dons. Planten die hierdoor worden aangetast, moeten worden bespoten met een bestrijdingsmiddel. Meer informatie over het bestrijden van zieken en plagen is te vinden op de site.

Op welke bodem groeit de Lonicera caprifolium het beste?

Voor deze klimmer  Lonicera caprifolium ‘Inga’  is zon of lichte schaduw goed, maar in de zon bloeien ze beter. Geef mulch op de grond boven de wortels en in het voorjaar een goed basisbemesting. Zonodig in het vroege voorjaar snoeien, in ieder geval door vorst aangetaste scheuten verwijderen. Deze plant moet zijn gang kunnen gaan, laat hem gerust in bomen klimmen. Eventueel zo nu en dan de klimsteun controleren.

 

Bestel de plant direct.

xsb5ov886k5k_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Lonicera 'Inga'

Cult

'Inga'

Familie

gewone kamperfoelie

Familie latijns

caprifolium

Onderhoud

Verzorging

Controleer groeisteunen.

Snoeien

Eventueel snoeien in voorjaar.

Bemesting

Mulch in het voorjaar.

Winterhard

volkomen

Bodem

goed doorlatende, vochthoudende,

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot lichte schaduw

Hoogte

Maximaal

1000

Beschrijving

tot 10 meter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Kleurbeschrijving

lichtgeel

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend