Clematis

De Clematis viticella ‘Purperea Plena Elegans’ heeft gevulde, roodpaarse bloemen, op lange stelen. Deze cultivar bloeit bijzonder rijk en is zeer decoratief.

Eigenschappen van de Clematis viticella ‘Purperea Plena Elegans’

Deze Clematis die ook wel Italiaanse Clematis wordt genoemd, komt oorspronkelijk uit de bossen van Zuid-Europa en West-Azië. De soort kan een hoogte bereiken van drie meter. Het is een makkelijke klimmer met diep ingesneden, frisgroene bladeren. Hij wordt tot de kleinbloemige clematissoorten gerekend. Net als veel andere kleinbloemige soorten is hij goed winterhard.

Wanneer bloeit de Clematis viticella ‘Purperea Plena Elegans’?

Hij bloeit uitbundig met knikkende bloemen die tot 4 centimeter in doorsnee kunnen zijn. Dit gebeurt in de zomer en de vroege herfst. Er is erg veel ervaring met deze planten, want ze worden al sinds de 16e eeuw ook in Noordwest-Europa (met name Engeland) gekweekt. Alle cultivars kunnen gemakkelijk flinke verticale oppervlakken bedekken, maar ze moeten zich met hun windende tentakels wel aan draden of spijlen kunnen vasthouden en optrekken.

Clematis vitalba

Clematissen waren waarschijnlijk al geliefd in de oudheid. De Grieken noemden namelijk allerlei soorten klimplanten clematis, wat ‘rankend’ betekent en slaat op het klimvermogen. Bij ons komt ook één soort clematis in de natuur voor met de naam Clematis vitalba. Deze zogenaamde wilde bosranken woekeren echter behoorlijk. De meest bekende heeft onooglijke witte bloempjes die ook nog onaangenaam ruiken. Dat willen we niet in de tuin. Er zijn veel interessantere soorten en grote groepen kweekvormen met grote of kleine bloemen, soms met (daarna) prachtig vruchtpluis. Enkele zijn zelfs wintergroen.

Waar moet ik de Clematis viticella ‘Purperea Plena Elegans’ planten?

De Clematis viticella ‘Purperea Plena Elegans’ groeit graag met ‘de kop’ in de volle zon, maar als bosrandplanten verdragen ze lichte schaduw ook heel goed. De wortels moéten zelfs beschaduwd zijn. Dus zorg dat er altijd iets over de voet van de plant groeit dat schaduw en koelte geeft.

Wat voor een bodemgrond heeft de Clematis viticella ‘Purperea Plena Elegans’ nodig?

Clematissen hebben humusrijke en goed doorlatende grond nodig. Ze worden diep geplant om beschermd te zijn tegen de vervelende verwelkingziekte die de bovengrondse stengels kan aantasten. Onder de grond blijft de plant gezond. Vandaar dat diepe planten: hij kan altijd weer gezond uitlopen. In het voorjaar een goede organische basisbemesting geven, zonodig bij het begin van de bloei nog eens mesten. Bodembedekking met mulch is uitstekend. Dat verkoelt de grond nog extra en bevordert het bodemleven bij de wortels.

Hoe moet ik de Clematis viticella ‘Purperea Plena Elegans’ snoeien?

Bind de Clematis viticella ‘Purperea Plena Elegans’ tijdens het groeiseizoen goed op. Je hoeft eigenlijk alleen te snoeien als er een wirwar van stengels is ontstaan. Kleinbloemige clematissen als Clematis viticella maken er in het algemeen niet zo gauw een wirwar van. Deze clematis kan eventueel in het vroege voorjaar worden gesnoeid. Geef tijdens droge perioden extra water.

 

 

nsp54yt8b1sp_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Clematis 'Purpurea Plena Elegans'

Cult

'Purpurea Plena Elegans'

Familie

Clematis

Familie latijns

viticella

Onderhoud

Verzorging

Tijdens droog voorjaar extra water. Bind de plant goed op.

Snoeien

Snoei in het vroege voorjaar.

Bemesting

Bemest in vroege voorjaar en zomer.

Winterhard

goed

Bodem

kalkrijk

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon, voet in de schaduw

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

400

Beschrijving

1-4 meter

Kleuren

Eerste kleur

Rood

Tweede kleur

Paars

Kleurbeschrijving

roodpaars

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend