WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hortensia

Wat voor bloemen krijgt de Hydrangea ‘Preziosa’?

De hortensia Hydrangea ‘Preziosa’ is een prachtige kweekvorm waarbij de bloemen in het seizoen van kleur veranderen. Bij het uitlopen zijn de bloemen vrijwel roze. Gedurende de zomer krijgen paarsachtige tinten de overhand en aan het eind van de zomer worden de bloemen wijnrood. Hydrangea of hortensia’s zijn overweldigend als ze bloeien. In de meeste gevallen zijn er twee soorten bloemen in een bloeiwijze verenigd: kleine, vruchtbare bloempjes in het centrum en grotere, vaak anders gekleurde steriele bloemen langs de rand. De opvallende bloemen hebben de functie insecten te lokken, naar de vruchtbare bloempjes in het midden. De bloeiwijzen kunnen bestaan uit platte of bolle schermen.

Wat voor standplaats is geschikt voor de Hortensia?

De meeste hortensia’s stellen wel speciale eisen aan de standplaats. De meeste hortensia’s houden van een zure, humusrijke grond die veel voedingsstoffen bevat en die steeds aan de vochtige kant is.

Hoe kan ik de Hydrangea ‘Preziosa’ snoeien?

De meeste soorten hoeven weinig gesnoeid te worden. De wijze waarop de diverse soorten hortensia’s worden gesnoeid, is verschillend. Je kunt de omvang van de hortensia beperken door ieder jaar in maart/april een vijfde van de oudste takken weg te knippen. Knip bloemen van zijtakjes gewoon af. Bij een bloem aan de top knip je de tak af boven de hoogste knop die vlak onder de uitgebloeide bloem zit.

Hoe kan ik de bloemkleur van de ‘Preziosa’ veranderen?

De bloemkleur van hortensia’s varieert van rood en roze naar blauw (en wit). Als je roze bloemen wenst, kun je kalk strooien. Het verkrijgen van blauwe bloemen uit roze is lastiger. Daarvoor moet de grond voldoende zuur zijn. Toevoegen van zure mest of zwavel is de beste mogelijkheid. Daarnaast dient kaliumaluin toegevoegd te worden. Kijk uit bij het toevoegen van stoffen dat je niet te enthousiast te werk gaat. Een overdosis kan schadelijk zijn voor de wortels. Geef alle toevoegingen in het najaar. Met de juiste verzorging geniet je lang en optimaal van de hortensia.

q9b5hm28zos9_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Hydrangea 'Preziosa'

Cult

'Preziosa'

Familie

hortensia

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei in voorjaar.

Bemesting

Bemest als bloemknoppen zichtbaar zijn.

Winterhard

goed

Bodem

zuur

Vochtigheid

vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

125

Maximaal

125

Beschrijving

1,25 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Rood

Kleurbeschrijving

wit tot rood

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

bladverliezend