WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hortensia

De hortensia Hydrangea ‘Altona’ heeft prachtige bordeauxrode bloemen die in een bolvorm bij elkaar staan. Hydrangea of hortensia’s zijn overweldigend als ze bloeien. In de meeste gevallen zijn er twee soorten bloemen in een bloeiwijze verenigd: kleine, vruchtbare bloempjes in het centrum en grotere, vaak anders gekleurde steriele bloemen langs de rand. De opvallende bloemen hebben de functie insecten te lokken, naar de vruchtbare bloempjes in het midden.

Wat is de bloeiwijze van de Hydrangea ‘Altona’?

De bloeiwijzen kunnen bestaan uit platte of bolle schermen. De Hydrangea macrophylla is de meest voorkomende hortensia in ons land. Er zijn twee typen: de schermhortensia’s en de bolhortensia’s. De schermhortensia’s hebben bloemschermen die bestaan uit kleine vruchtbare bloemen in het midden met daar omheen grote onvruchtbare bloemen. De bolhortensia’s hebben alleen maar de grote onvruchtbare bloemen die tezamen een mooie bol vormen. Van nature zijn de bloemen van deze soort wit tot rood van kleur.

Wat voor grond is geschikt voor ‘Altona’?

De meeste hortensia’s houden van een zure, humusrijke grond die veel voedingsstoffen bevat en die steeds aan de vochtige kant is.

Hoe kan ik de Hortensia snoeien?

De meeste soorten hoeven weinig gesnoeid te worden. De wijze waarop de diverse soorten hortensia’s worden gesnoeid, is verschillend. Je kunt de omvang van de hortensia beperken door ieder jaar in maart/april een vijfde van de oudste takken weg te knippen. Knip bloemen van zijtakjes gewoon af. Bij een bloem aan de top knip je de tak af boven de hoogste knop die vlak onder de uitgebloeide bloem zit.

Hoe kan ik de bloemkleur van de Hydrangea ‘Altona’ beïnvloeden?

De bloemkleur van hortensia’s varieert van rood en roze naar blauw (en wit). Als je roze bloemen wenst, kun je kalk strooien. Het verkrijgen van blauwe bloemen uit roze is lastiger. Daarvoor moet de grond voldoende zuur zijn. Toevoegen van zure mest of zwavel is de beste mogelijkheid. Daarnaast dient kaliumaluin toegevoegd te worden. Kijk uit bij het toevoegen van stoffen dat je niet te enthousiast te werk gaat. Een overdosis kan schadelijk zijn voor de wortels. Geef alle toevoegingen in het najaar. Met de juiste verzorging kan je lang genieten van de Hydrangea ‘Altona’.

Bestel de plant hier.

gql53px8f3pw_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Hydrangea 'Altona'

Cult

'Altona'

Familie

hortensia

Familie latijns

macrophylla

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

In voorjaar 1/5 van oude takken wegknippen.

Bemesting

Bemest als bloemknoppen zichtbaar zijn.

Winterhard

goed

Bodem

elke goede tuingrond

Vochtigheid

normaal tot vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

lichte schaduw

Hoogte

Maximaal

120

Beschrijving

tot 120 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Rood

Kleurbeschrijving

bordeauxrood

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Oktober

Overige

Groenblijvend

bladverliezend