WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hop

Hop, Humulus lupulus, familie van de Cannabis, is in ons land bekender vanwege zijn toepassing in bier dan als tuinplant. In het bier zorgen de hopbellen, zoals de vrouwelijke vruchten heten, voor een zogenaamd hoppig, enigszins bitter karakter. 

Waar vind ik hopvelden?

Je kunt in Zuidoost-Engeland, Zuid-Duitsland en verschillende Oosteuropese landen uitgestrekte hopvelden aantreffen, waar ze aan staken groeien. Het idee is vergelijkbaar met de velden met die grondstof voor een andere alcoholische drank en tevens klimplant, de druif. Hiermee hebben ze nog een overeenkomst. Het blad van de hop lijkt veel op een druivenblad. Dat is ook een belangrijke reden om deze klimplant in de tuin te planten. De plant heeft enorme groeikracht en kan elke zomer bijvoorbeeld een lelijke plek aan het zicht onttrekken.

Wat voor een bloemen heeft de hop?

De bloemen van de hop zijn onopvallend, maar een tweede reden voor de aanplant in de tuin zijn de mooie hopbellen. Kijk uit, er zijn namelijk vrouwelijke en mannelijke hopplanten. De bellen komen alleen aan de vrouwelijke planten voor. Beide geslachten zijn nodig voor de vorming van zaad in deze bellen, niet voor de bellen zelf. Daarom heb je aan een vrouwelijk exemplaar genoeg. Na de bloei ontstaan bij haar de bellen. Zij geuren met een lucht die je bekend zal voorkomen.

Algemeen onderhoud hop

In de natuurlijke omgeving klimt hop vaak in heesters. Ze doen het daarom uitstekend op een plek met lichte schaduw, maar zon wordt ook zeer goed verdragen. Hop groeit overal. Rijke of arme grond, het maakt niet uit. Voor het klimmen is wel een goede steun vereist. Als je de omvang wilt beperken, dan kun je het beste in het voorjaar maar drie tot vijf takken laten doorgroeien. De rest kun je verwijderen. In het late najaar knip je de hop het beste af tot aan de grond.

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws kan door onze website in de gaten te houden. Daarnaast vind je op het blog informatie over evenementen en tuininspiratie.

 

Bestel de plant direct.

7ah52nu8d3vo_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Humulus lupulus

Familie

hop

Familie latijns

lupulus

Onderhoud

Verzorging

Zorg voor een goede steun.

Snoeien

Afknippen in najaar.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

volkomen

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon of liever nog wat lichte schaduw

Hoogte

Maximaal

800

Beschrijving

tot 8 meter

Kleuren

Eerste kleur

Groen

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

groenachtig

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

bladverliezend