WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Heucherella

Wanneer bloeit de Heucherella?

Heucherella alba ‘Bridget Bloom’ was vanaf 1955 gedurende ruim 25 jaar de eerste Heucherella. De Heucherella alba ‘Bridget Bloom’ groeit graag in lichte schaduw en bloeit de gehele zomer met hoge pluimen van helderroze bloempjes. Kruisingen tussen geslachten onderling komen behalve bij orchideeën erg weinig voor. Heucherella is een uitzondering die de goede eigenschappen van beide ouders in zich verenigt. Het heeft mooi gevlekt blad, van de schuimkaars, Tiarella, en leuke trossen met bloemetjes, van het purperklokje, Heuchera, die gedurende de gehele zomer bloeien. Daarnaast is deze plant gemakkelijker in het onderhoud. Hij kruipt niet uit de grond en heeft minder last van taxuskevers. Enig nadeel is dat een aantal kweekvormen iets minder sterk is.

Is de Heucherella alba ‘Bridget Bloom’ een bodembedekker?

Er zijn twee soorten Heucherella, een bodembedekkende en een niet-bodembedekkende afhankelijk van de soort Tiarella waarmee is gekruist. Ook ging men steeds meer Heuchera– soorten bij het kruisen gebruiken, waardoor vanaf 1990 talloze nieuwe cultivars werden aangeboden. Dit leidt er toe dat het steeds moeilijker wordt om een onderscheid te maken tussen wanneer iets een Heuchera, een Heucherella of een Tiarella is. Het zijn echter heel aantrekkelijke steenbreekachtigen die zeer rijk bloeien. Echte aanwinsten uit menselijke kweekkunst. Heucherella alba is afkomstig uit een kruising met een Tiarella die geen uitlopers maakt. Daarom is dit geen bodembedekker, maar gewoon een mooie bladplant.

Hoe kan ik de Heucherella alba ‘Bridget Bloom’ onderhouden?

Humusrijke grond die steeds voldoende vochtig moet zijn is voor de Heucherella alba ‘Bridget Bloom’ belangrijk. Ook lichte schaduw zijn ideaal voor deze planten. Een wat zonniger plek is prima, als de grond maar iets vochtig blijft. Water geven is dus belangrijk. In het voorjaar het afgestorven blad weghalen om de nieuwe scheuten ruimte te geven. Geef de Heucherella alba ‘Bridget Bloom’ in het voorjaar organische voeding. Compostmulch op de grond rond de planten is ook prima. Bij aanhoudende droogte extra water geven. Na enige jaren opnemen, scheuren en weer uitplanten.

qym5h2u813h7_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

halfwintergroen

Latijns

Heucherella 'Bridget Bloom'

Cult

'Bridget Bloom'

Familie

Heucherella

Familie latijns

alba

Onderhoud

Verzorging

Elke drie jaar opnemen, scheuren en uitplanten

Snoeien

Uitgebloeide bloemstengels verwijderen; in het voorjaar fatsoeneren

Bemesting

Strooi in het voorjaar compost tussen de planten.

Winterhard

goed

Bodem

humusrijke, normale tuingrond

Vochtigheid

normaal tot vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

lichte schaduw tot zon

Hoogte

Minimaal

30

Maximaal

30

Beschrijving

30 centimeter

Kleuren

Kleurbeschrijving

helderroze

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

September

Overige

Groenblijvend

halfwintergroen