Heucherella

beeld vtwonen Beeld Shutterstock / Anna Gratys
Beeld Shutterstock / Anna Gratys

Is de Heucherella een bodembedekker?

Heucherella alba is afkomstig uit een kruising met een Tiarella die geen uitlopers maakt. Daarom is dit geen bodembedekker, maar gewoon een mooie bladplant. Er zijn twee soorten Heucherella, een bodembedekkende en een niet-bodembedekkende, afhankelijk van de soort Tiarella waarmee is gekruist. Ook ging men steeds meer Heuchera-soorten bij het kruisen gebruiken, waardoor vanaf 1990 talloze nieuwe cultivars werden aangeboden. Dit leidt er toe dat het steeds moeilijker wordt om een onderscheid te maken tussen wanneer iets een Heuchera, een Heucherella of een Tiarella is. Het zijn echter heel aantrekkelijke steenbreekachtigen die zeer rijk bloeien.

Lees verder onder de advertentie

Is de Heucherella makkelijk te onderhouden?

Kruisingen tussen geslachten onderling komen behalve bij orchideeën erg weinig voor. Heucherella is een uitzondering die de goede eigenschappen van beide ouders in zich verenigt. Het heeft het mooi gevlekte blad van de schuimbloem, Tiarella, en de leuke trossen met bloemetjes, van het purperklokje, Heuchera, die gedurende de gehele zomer bloeien. Daarnaast is deze plant gemakkelijker in het onderhoud. Hij kruipt niet uit de grond en heeft minder last van taxuskevers. Enig nadeel is dat een aantal kweekvormen iets minder sterk is.

Welke bodem is geschikt voor de Heucherella alba?

Humusrijke grond die steeds voldoende vochtig moet zijn, en lichte schaduw zijn ideaal voor de Heucherella alba. Maar ook een wat zonniger plek is prima, als de grond maar iets vochtig blijft. In het voorjaar het afgestorven blad weghalen om de nieuwe scheuten ruimte te geven. Geef in het voorjaar organische voeding. Compostmulch op de grond rond de planten is ook prima. Bij aanhoudende droogte extra water geven. Na enige jaren opnemen, scheuren en weer uitplanten.

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws kan! Hou hiervoor onze tuinblog in de gaten. Daarnaast is hier meer informatie te vinden over evenementen en ideeën voor de tuin. Op onze website is ook veel inspiratie te vinden voor de tuin. Neem eens een kijkje in iemands anders tuin door de kijktuinen te bekijken.

Lees verder onder de advertentie

Bestel de plant hier.

Kenmerken:

Benaming

Naam

halfwintergroen

Latijnse naam

Heucherella alba

Familie

Heucherella

Latijnse familie

alba

Onderhoud

Verzorging

Elke drie jaar opnemen, scheuren en uitplanten

Snoeien

Uitgebloeide bloemstengels verwijderen; in het voorjaar fatsoeneren

Bemesting

Strooi in het voorjaar compost tussen de planten.

Winterhard

volkomen

Bodem

humusrijke grond

Vochtigheid

vrij groot

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

30

Maximaal

40

Beschrijving

30-40 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit, roze

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Augustus