WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Herfstaster

De herfstaster Aster ‘Alice Haslam’ heeft een diepe rozerode kleur en wordt 30 centimeter hoog. De Aster ‘Alice Haslam’  behoort tot de Dumosus-groep en groeit kussenvormig.

Wanneer bloeit Aster ‘Alice Haslam’?

De kussenaster zoals deze daarom ook wel eens wordt aangeduid, bloeit soms zo rijk dat de hele plant onder de bloemen schuilgaat. Deze bloei begint in augustus en kan aanhouden tot in oktober. De bloemhoofdjes zijn vrij klein en bestaan uit twee delen. De schijf bestaat uit buisbloempjes in de kleur geel tot geelbruin. Hieraan zitten de lintbloempjes, die verschillende kleuren hebben, afhankelijk van de cultivar: roze, rood, blauw in allerlei tinten en wit. De bloemen worden druk bezocht door vlinders. De hoogte van de plant ligt tussen de 20 en 45 centimeter. Oorspronkelijk groeien kussenasters in Noord-Amerika. Bij ons zien we hem ook wel in potten.

Welke soorten asters zijn er?

Asters staan altijd vrolijk: in de tuin waar ze veel vlinders en hommels trekken of binnen op de vaas. Er bestaan wel 600 soorten asters met grote onderlinge verschillen. Er is een grote diversiteit aan kleuren, hoewel geel zeldzaam voorkomt. De groeihoogte varieert van vijfentwintig centimeter tot wel twee meter en de bloeitijden lopen van mei tot oktober. Er is een onderverdeling die gebaseerd is op de bloeitijd. We kennen daarmee voorjaars-, zomer- en herfstasters.

Waar kan ik Aster ‘Alice Haslam’ planten?

Het overgrote deel van de soorten groeit uitstekend in normale tuingrond. Een zonnige standplaats heeft de voorkeur maar iets schaduw wordt getolereerd. Ze verdragen ook wel enige droogte. Hoge asters kun je het beste wat steun geven omdat ze anders omvallen bij harde wind of regen. Als de bloemen wegblijven, dan kunt u de wortels delen en de houtachtig geworden delen verplanten.

Hoe kan ik Aster ‘Alice Haslam’ verzorgen?

De kussenaster heeft soms last van meeldauw. Een zonnige plaats met bij voorkeur wat wind maakt de kans hierop kleiner. De planten verouderen snel en moeten daarom regelmatig worden gedeeld om ze in goede conditie te houden. Neem om de 3 à 4 jaar de planten op, scheur ze en plant ze opnieuw uit. Doe dit in het voorjaar. Knip de planten af in het voorjaar.

Bestel de plant hier.

5bi5xpi89qxy_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Aster 'Alice Haslam'

Cult

'Alice Haslam'

Familie

herfstaster

Onderhoud

Verzorging

Om de 3-4 jaar delen

Snoeien

Afsnijden in voorjaar

Bemesting

Geen mest

Winterhard

volkomen

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

30

Maximaal

30

Beschrijving

30 centimeter

Kleuren

Tweede kleur

Rood

Kleurbeschrijving

rozerood

Bloeitijd

Begin

Augustus

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend