WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Herfstanemoon

De herfstanemoon Anemone ‘Richard Ahrens’ is een grof gewas en bloeit met lichtroze bloemen. Deze anemonen worden extra hoog, ongeveer één tot anderhalve meter.

Waar groeien anemonen?

Op anemonen raak je nooit uitgekeken. Het is een zeer heterogene groep planten, die zowel hoog in de bergen op alpenweiden als in bossen op zeeniveau voorkomt. De groeihoogte varieert van amper tien centimeter tot ruim anderhalve meter.

Wanneer bloeien anemonen?

De bloeiperioden lopen net zo sterk uiteen. Sommige behoren in onze streken tot de vroege bloeiers (maart), andere bloeien nog volop in september. De bloemen zijn eenvoudig van vorm en hebben allerlei verschillende kleuren, in feite ontbreekt vrijwel geen enkele kleur. Herfstanemonen (ook wel Japanse anemonen genoemd) bloeien uitbundig als veel andere vaste planten allang over hun hoogtepunt heen zijn: van augustus tot ver in oktober.

Hoe hoog worden anemonen?

Ideaal dus voor kleur in het najaar. Het zijn vrij open planten die hun bloemen bepaald niet verbergen. Na de bloei worden nog decoratieve zaadpluisjes gevormd, die de plant nog een speels tintje geven in de herfst. Sommige cultivars, zoals deze Anemone ‘Richard Ahrens’, worden wel anderhalve meter hoog.

Waar kan ik Anemone ‘Richard Ahrens’ planten?

In de zon worden de bloemen het grootst, maar ze verdragen ook lichte schaduw. Iedere normale, niet te droge tuingrond voldoet. Mocht er langdurige droogte zijn, dan is het aan te raden water te geven.

Kan Anemone ‘Richard Ahrens’ gaan woekeren?

Na het planten vormen herfstanemonen al snel forse pollen. Ze hebben kruipende wortels die licht kunnen woekeren. Maar uitlopers zijn gemakkelijk los te steken en te verplanten. Herfstanemonen worden overigens het liefst met rust gelaten.

Moest ik Anemone ‘Richard Ahrens’ snoeien?

Knip in het vroege voorjaar de oude bovengrondse plantenresten af zonder de jonge scheuten te beschadigen. Beschadigde wortels (bijvoorbeeld door schoffelen) kunnen jonge planten vormen. Geef in het voorjaar organische mest. Breng in de herfst een vijfcentimeter dikke mulchlaag boven de wortels aan. Je kunt een anemoon vermeerderen door wortelstekken te nemen.

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws? Dat kan bij onze tuininspiratie.

2ry59sa81iww_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Anemone 'Richard Ahrens'

Cult

'Richard Ahrens'

Familie

herfstanemoon

Familie latijns

hybrida (x)

Onderhoud

Verzorging

In najaar mulchlaag aanbrengen.

Snoeien

In voorjaar oude plantenresten afknippen.

Bemesting

In voorjaar organische mest.

Winterhard

goed, eerste jaar afdekken

Bodem

humusrijke losse grond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

130

Beschrijving

100-130 centimeter

Kleuren

Kleurbeschrijving

licht roze

Bloeitijd

Begin

Augustus

Eind

Oktober

Overige

Groenblijvend

bladverliezend