WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Floks

De floks of vlambloem Phlox ‘Maischnee’ wordt ook wel ‘Snow Queen’ genoemd.

Wanneer bloeit de Phlox ‘Maischnee’?

Het is een wit bloeiende, tot 15 cm hoge, zodenvormende plant die binnen zijn groep vrij laat bloeit: in mei-juni. Tijdens de bloei is de hele plant overdekt met de fijn gevormde bloempjes.

Wat zijn eigenschappen van de Subulata-groep?

De Phlox ‘Maischnee’ komt uit de Subulata-groep, die bestaat uit kruisingsproducten met verschillende ouders. Deze komt voor in het midden en oosten van Noord-Amerika. Het zijn schitterende borderplanten. Laag, 5 à 15 cm hoog, zodenvormend en met liggende en deels opgaande stengels en priemvormige blaadjes. De bloemen staan met 2, 3 of 4 bij elkaar in leuke pluimpjes. Ze meten 1 à 2 cm in doorsnede en zijn bij de oorspronkelijke soort roze. De liggende stengels wortelen erg gemakkelijk. In de Subulata-groep komen ook lila tot donkerrode bloemtinten voor.

Wat voor een soorten floksen zijn er?

Floksen zijn prachtige bloeiers. Er zijn zo’n 60 soorten van dit geslacht bekend. Ze komen allemaal uit Noord-Amerika waar ze soms in enorme velden wuiven in de wind. De meeste zijn overblijvend, enkele eenjarig. De uiterlijke verschillen zijn erg groot. Zo zijn er kruipende soorten die maar acht centimeter hoog worden en soorten die met gemak doorgroeien naar anderhalve meter. De bladeren zijn ook zeer divers: van priemvormig tot ovaal. Er zijn soorten die al in april beginnen te bloeien, andere bloeien in september nog. Alle kleuren zijn vertegenwoordigd, alleen geel komt zelden voor.

Wat voor een grond heeft de Phlox ‘Maischnee’ nodig?

Floksen hebben humusrijke, voedzame, vochthoudende grond nodig. En bij voorkeur een zonnige standplaats. Staat de plant te veel in de schaduw, dan is de kans op aantastingen (o.a. meeldauw) groter.

Hoe moet ik de Phlox ‘Maischnee’ bemesten?

Een beetje koemest in het voorjaar doet hem goed en vermindert ook de kans op ziektes. Kijk voor meer tips om plagen en ziekten tegen te gaan op de site. In het voorjaar een goede basisbemesting van organische mest geven. Na enige jaren kun je deze floks opnemen en opnieuw uitplanten. Bij aanhoudende droogte gieten.

s0s5nko8xx1y_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Phlox 'Maischnee'

Cult

'Maischnee'

Familie

floks, vlambloem

Onderhoud

Verzorging

Water geven bij droogte. Scheuren na een aantal jaren.

Snoeien

Geen snoei.

Bemesting

Voorjaar organische mest.

Winterhard

goed

Bodem

zand

Vochtigheid

niet groot

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

15

Maximaal

15

Beschrijving

15 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend