WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Esdoorn

Rufinerve in de naam van de grijze bastesdoorn Acer rufinerve, staat voor roodharige nerven. Dit geldt dus niet voor de bast, maar als je onder de bladeren kijkt, snap je waarom.

Hoe hoog wordt de Acer rufinerve?

Deze esdoorn groeit uit tot een middelhoge boom (10 meter). Het drie- tot vijflobbige blad loopt rozerood uit en wordt daarna lichtgroen. De herfstkleur is nog mooier: van geel tot scharlakenrood.

Soorten esdoorn Acer

De esdoorn (Acer) komt in tientallen soorten op het hele noordelijk halfrond voor. In de meeste gevallen zijn het prachtige bomen met mooi blad en vaak een interessante of kleurrijke schorstekening. In Canada is het blad van één soort zelfs hét symbool in de nationale vlag. Dit rode ‘maple leaf’ is de herfstkleur van een soort die de ‘Indian Summer’ in Noord-Amerika extra kleur geeft. De hars van een soort esdoorn geeft de grondstof voor de productie van kauwgom. De Amsterdamse kauwgomfabriek Maple Leaf verwijst met de naam nog hiernaar. Kinderen zijn gek op esdoorns vanwege de gevleugelde zaden die als helikopters door de lucht zweven.

Hoe ziet de Acer rufinerve er in de winter uit?

De Acer rufinerve heeft ook ’s winters grote sierwaarde door zijn buitengewoon fraaie bast, ook wel slangenbast genoemd. Deze is grijsgroen met verticale witte lengtestrepen.

Hoe kan ik de Acer rufinerve onderhouden?

De meeste esdoorns houden van vochthoudende, goed doorlatende grond. De grond mag licht zuur tot kalkhoudend zijn. Een standplaats in de luwte heeft de voorkeur. Uitdrogende wind kan bladverdorring veroorzaken.

Hoe moet ik de Acer rufinerve snoeien?

Wordt de boom te groot dan kun je hem snoeien. In ons artikel over bomen snoeien lees je daar alles over. Daar vind je ook een video.

 

w3b5xi085z3v_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Acer rufinerve

Familie

esdoorn

Familie latijns

rufinerve

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei dode takken eventueel in de zomer.

Bemesting

Elk voorjaar een laagje compost.

Winterhard

volkomen

Bodem

gewone tuingrond

Vochtigheid

matig tot vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

1000

Maximaal

1000

Beschrijving

10 meter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Kleurbeschrijving

geel

Bloeitijd

Begin

April

Eind

April

Overige

Groenblijvend

bladverliezend