WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Boompioen

Waar bloeit de Boompioen goed?

De boompioen, Paeonia suffruticosa, komt uit Noordwest-China, Tibet. De boompioen is een prachtige solitair die het goed doet tegen een oude muur, bij voorkeur aan de zuidkant. Vrij breed opgaande struik die een maximale hoogte bereikt van 150-175 cm. De twijgen zijn dik. De bladeren zijn enkel- of dubbel drietallig en groot. De bloemen hebben een doorsnede van 15 à 25 centimeter en zijn vaak gevuld.

Wat is het verhaal achter de Paeonia suffruticosa?

Pioen is de nationale bloem van China en wordt Mudan genoemd. Er is een legende die vertelt dat de keizerin Wu Zetian wilde dat alle bloemen van Xian samen zouden bloeien. Alle bloemen gehoorzaamden haar, behalve Mudan. Zij bleef trouw aan de natuur. Nog steeds wordt de pioenroos gewaardeerd om haar standvastigheid en liefde voor de natuur.
Paeonia is afgeleid van de Griekse Paion, de geneesheer van de goden. De zaden van de pioen zouden een geneeskrachtige werking hebben. Het zou vallende ziekte en nachtmerries tegengaan. Pioenrozen verschijnen in april, mei en juni en worden ongeveer anderhalve meter hoog.

Is de Boompioen een vaste plant?

De Paeonia officinalis, boerenpioen, komt voor van Zuid-Frankrijk tot West-Balkan. Het is een opgaande vaste plant die in de grond knolachtig verdikte, vlezige wortelstokken bezit. De vooral wortelstandige bladeren zijn dubbel drietallig, maar smaller dan van de Chinese pioen. Ze zijn dikwijls vrij diep ingesneden. De bladeren zijn aan de onderzijde meestal iets behaard. De bloemen van de oorspronkelijke soort zijn rood met gele meeldraden. De planten worden 50 à 60 cm hoog en bloeien eind april-mei.

Wat voor standplaats is geschikt voor de Boompioen?

De boompioen staat het liefst op een plaats met enkele uren zon per dag. Ze hebben een uitgesproken voorkeur voor voedzame grond die voldoende kalk bevat, liefst klei- of zavelgrond. In de groeiperiode is voldoende vocht noodzakelijk. ’s Winters moet de grond vlot afwateren. Wanneer je de pioenen na de bloei in juli beendermeel geeft en in het vroege voorjaar gedroogde koemest, word je beloond met prachtige bloemen in juni. Grote bloemen moeten ondersteund worden. Houd er rekening mee dat ze een lange tijd op dezelfde plaats moeten staan, voordat ze veel bloemen geven.

 

Bestel de plant direct.

ggg5hrt86cvr_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Paeonia suffruticosa

Familie

boompioen

Familie latijns

suffruticosa

Onderhoud

Verzorging

Zorg dat de grond niet uitdroogt. Ondersteun grote bloemen.

Snoeien

In het voorjaar opschonen.

Bemesting

Beendermeel na de bloei in juli; gedroogde koemest vroeg in hetvoorjaar

Winterhard

vrij goed

Bodem

humusrijke klei- of zavelgrond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

200

Beschrijving

1 tot 2 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

roze, wit

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend