kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Bonte dwergmispel

Bladeren van de dwergmispel

De dwergmispel Cotoneaster atropurpureus ‘Variegatus’ is een traag en vlak groeiende dwergmispel. Deze kweekvorm is bontbladig heeft tevens mooie, witgerande bladeren. En in de herfst is het extra genieten van deze dwergmispel, want dan verschijnen de besjes en verkleuren de bladeren ook nog.

Waarvoor kan ik de dwergmispel voor gebruiken?

De dwergmispels of Cotoneaster vormden ooit een van de grootste heestergeslachten voor de tuin omdat ze allemaal zo mooi en veelzijdig zijn. Of je hem nou gebruikt als bodembedekker, taludplant, een mooie bloeier, een sierlijke bessenplant of een struikje op stam, Cotoneaster heeft het allemaal in zich. De euforie over deze plant is een beetje getemperd toen ontdekt werd dat een aantal soorten waardplant was voor het gevreesde peren- of bacterievuur. Wat nu nog aan dwergmispels in tuinen wordt gezet, kan absoluut geen kwaad. Geniet dus volop van die vooral kleinbladige soorten die zo mooi bloeien, soms fantastische bodembedekkers zijn, die de grond op hellingen helpen vasthouden en die groenblijvend of bladverliezend kunnen zijn.

Is de bergmispel winterhard?

De hogere groenblijvende soorten zijn iets minder winterhard; die moeten dus beschut staan. Na de rijke bloei – behorende tot de familie van de rozen lijken de bloemen van de dwergmispelwel kleine roosjes – volgen bij veel soorten vaak prachtige bessen die lang aan de struiken blijven. Cotoneaster atropurpureus verliest meestal de bladeren. Gelukkig is deze dwergmispel minder gevoelig voor het gevreesde bacterievuur. Deze soort wordt vaak tegen een gevel geleid of hangt over een terrasmuurtje.

Een dwergmispel planten

Dwergmispels zijn erg gemakkelijke planten. Ze groeien goed in iedere voldoende voedzame tuingrond die liefst ook humusrijk moet zijn. Ze vragen een zonnige tot licht beschaduwde plaats. Enkele soorten dwergmispel verdragen ook wat zwaardere schaduw.
Snoei kan nodig zijn om de planten compact en binnen de perken te houden. Als je na de bloei snoeit heb je het jaar erop de meeste bloemen en bessen. Een dwergmispel snoeien? Neem ook eens een kijkje bij onze uitgebreide snoeiartikelen.

Hoe kan ik de dwergmispel bemesten?

Geef in het voorjaar een goede organische basisbemesting. Mulchen helpt de humus te verrijken. Een interessante video over Mulchen vindt je op onze site. Zorg dat de grond niet uitdroogt, bij droogte tijdig sproeien. Controleer zo nu en dan op luizen; ook spinselmotten kunnen voorkomen. Bestrijd ze zonodig. Mocht je last krijgen van bacterievuur, dien je direct alle aangetaste delen te verwijderen en te verbranden. Maak het snoeigereedschap ook goed schoon. Bacterievuur is te herkennen aan de verdroogde bloemen, bladeren en bessen, die niet afvallen maar aan de struik blijven. In een latere fase ontstaan bruine en zwarte ‘brand’ plekken op bladeren en takken.

 

88i533982h9m_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Cotoneaster 'Variegatus'

Cult

'Variegatus'

Familie

dwergmispel

Familie latijns

atropurpureus

Onderhoud

Verzorging

Sproei als de grond droog dreigt te worden.

Snoeien

Eventueel na de bloei.

Bemesting

In het voorjaar een goede organische basisbemesting geven.

Winterhard

goed

Bodem

iedere goede, voedzame, niet sne

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

50

Maximaal

100

Beschrijving

0,5-1 meter

Kleuren

Tweede kleur

Rood

Kleurbeschrijving

rozerood

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend